.jpg)
1 ekor ikan siakap, dicuci bersih dibuang perut dan dikelar-kelar
Bahan-bahan sambal percik
2 cm halia
10 ulas bawang merah (Letak 8 Biji jer sbb ikan ikut size )
3 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup
2 batang serai dimesin sampai lumat
3 helai daun limau purut
5 biji buah keras (Letak 4 Biji)
4 biji cili padi
7 biji cili merah (Tak letak )
3 cawan santan pekat (dari 3/4 biji kelapa yang dipar ut)
jus dari sebiji limau nipis atau lebih
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menggoreng
beberapa helai daun pisang
2 helai daun pandan
sekeping kertas timah (aluminium foil)
Cara-caranya
1. Panaskan minyak dan tumis rempah-rempah yang dimesin sampai wangi. Masukkan santan dan masak perlahan-lahan sampai ianya pekat. Masukkan garam, gula dan jus limau nipis
2. Letakkan ikan yang beralaskan daun pisang dan daun pandan diatas kertas timah dan sapukan kuah percik di rata-rata ikan. Bungkus rapat-rapat (kalau tidak bungkus pun tak apa) d an dibakar pada suhu 180 darjah C selama 20 minit sampai masak
Note: My first try go to this links Overall..the taste very good....i like... i'll do it again and again... Thank You Chetam and for more info do click here
weh sedap bangat...tengok je dah meleleh air liuk cekkkk....kak ina masakkan untuk kami...
ReplyDelete