Bahan2 inti kuih koci:
kelapa parut fresh setengah biji (Guna kepala MUda ye kawan lagi sedap)
gula perang secukup rasa
gula kasar kalo nak
daun pandan
air dalam 1/3 cawan
1 sudu tepung pulut (Utk menghasil inti yg liat dan senang utk di bulat2 kan petua drp mak)
Cara masak inti:
- masukkan kelapa, gula perang dalam kuali. api tu biar kecik je
- gaul2 sampai rata, campur air, ltkkan daun pandan sbg pewangi
- gaul sampai kering
Sila rujuk gamba di atas
[1] bahan2nya
[2] inti kuih koci yg dah siap dimasak
[3] doh kuih koci, kita akan belajar jap lg ek.
[4] 1/3 kotak santan
[5] daun pisang yg dilayukan atas api
[6] kuih koci yg siap dibungkus (ade flash ;p)
[7] kuih koci yg siap dibungkus (x ade flash ;p)
[8] kuih koci yg sdg dikukus :)
ok jom belajar camne nak buat doh kuih koci pulak:
Tepung pulut 2 cawan (anggaran 200g)
Tepung pulut itam 1 cawan (anggaran 100g)
Sesudu garam yg dibancuh dgn secawan air
cara2 buat doh:
- Gaul tepung pulut dan tepung pulut itam
- Masukkan air sikit demi sikit dan mengulinya
- Uli sampai doh sebati sampai doh tak melekat kat tangan
Cara2 membentuk kuih koci:
- Bulat2kan doh menjadi sebesar buah limau nipis tu.
- leperkan atas tapak tangan, letakkan sesudu kecik inti doh dan bulatkan doh.
- siap2kan daun pisang, sapu minyak sikit.
- bungkus la kuih koci ala2
Sometimes the heart sees what is invisible to the eyes
sedapnye... pernah tolong nenek yus buat dulu. koci aku punye besar.. hahah..jadi bahan ejek je
ReplyDeletetak apa yus tu zaman kanak2 riang..lepas ni boleh buat..ye.
ReplyDelete