Sunday, January 19, 2014

Kimchi egg + kerabu jantung pisang perfect match


Last nite dinner.....simple.....but perfect match....



Sent from my Samsung Galaxy Tab

Kerabu jantung pisang ikan bilis...


Lagi dan lagi kali ini tambah sos ikan...terbaik.....ikan bilis nak makan baru letak nnt lembik kurang syok... :)

KERABU JANTUNG PISANG IKAN BILIS
by : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • satu biji jantung pisang
  • 3 biji bawang merah kecil
  • 2 ulas bawang putih
  • 6-10 biji cili padi
  • 1 tangkai lada merah - hiris
  • 1 inci belacan bakar ( lina x letak)
  • 1/2 biji bawang besar - mayang halus
  • 1 biji tomato - buang empulur dan hiris
  • 2 biji limau kasturi - lebihkan jika ingin lebih masam
  • 1 mangkuk kecil ikan bilis goreng
  • gula@perisa
  • garam
  • sos ikan (lina tambah)
Cara-cara
  • Kupas kulit jantung pisang yang keras hingga ke kulit yang putih. Rebus dengan sedikit garam lebih kurang 15minit atau hingga masak/lembut. Toskan, perah dan hiris nipis. Ketepikan.
  • Tumbuk bawang merah, bawang putih, cili padi, lada merah, dan belacan bakar hingga lumat.
  • Satukan jantung pisang yg telah dihiris tadi, bawang besar mayang, dan tomato.
  • Kemudian masukkan garam, sedikit gula@perisa dan juga bahan tumbuk tadi.
  • Masukkan ikan bilis goreng.
  • Perahkan limau kasturi. Ambil jus sahaja.
  • Gaul mesra.
  • Segera dihidang ketika ikan bilis tengah rangup.




Sent from my Samsung Galaxy Tab