Bahan-bahan
- 250g tepung gandum
- 100g gula custor
- 50g gula perang
- 1/2 sk soda bikarbonat
- 11/2 sk baking powder
- 1/4 sk garam
- 75g keju cheddar - cincang kasar
- 300g pisang ambon atau apa2 pisang yg sesuai
- 2 biji telur
- 100g mentega - cairkan (hana kurangkan sket sbb agak oily)
- 1/2 sk esen vanila
- 50g gula perang
- 50g tepung gandum - ayak
- 50 butter tanpa garam sejuk - potong dadu
- 1/4 garam - jika menggunakan butter bergaram tak payah letak
- 1/2 sk serbuk cinnamon
Cara-cara
- Untuk Crumb - Campur gula perang, tepung, garam dan kayu manis. Kacau rata. Masukkan butter dan gentel2kan sehingga jadik serbuk crumbs. Simpan dalam esbok sehingga masa hendak dgunakan.
- Panaskan oven suhu 200 selama 20min. Dalam mangkuk campur tepung, baking powder, garam, keju, gula custor dan gula perang. gaul rata dan ketepikan.
- Mangkuk lain, lenyek pisang. Kemudian masukkan me ntega cair, telur dan esen vanila. Kacau menggunakan whisk sehingga sebati.
- Tuang ke dalam campuran tepung tadi dan kacau rata menggunakan senduk kayu/spatula. Tak perlu over mix. Kacau asal sebati.
- Tuang adunan ke dalam muffin cup sehingga 3/4 penuh. Taburkan crumbs dr peti sejuk tadi.
- Bakar selama 25min. Keluarkan dr oven, biarkan 5 min baru keluarkan dari loyang/muffin tray.
- Letak atas redai. Boleh hiaskan dengan hirisan pisang dan parutan coklat putih
salam lina..
ReplyDeletetahniahhh berjaya wat muffin! cantik dah tuh.. next time leh wat yg crumble pulak yer lina.. lagik sedap! thanx na sudi mencube... very happy u be my pren too! :)
iii tak sangka cikgu dh dtg buat spot check..hehehe hana tq.hana mmg pandai masak aaarrr. laju jer dia update pasal makanan.
ReplyDeletebestnya saya suka muffin.....:D
ReplyDeletewan anie - try la buat anak2 pasti suke...tambah2 ada chocolate chip tu.
ReplyDelete