This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

Ikan Talapia Bakar Tempoyak

Ikan yg sedia di ngaaapppp....dimasak oleh bonda tercinta....sgt sedap...ok Tengok la....mmg menyelerakan....cuba la kawan2 mmg tak rugi....sgt sedop...kalau balik kampung ini adalah menu wajib kami.... Ni adalah bahan2 yg diperlukan.... 1 ekor ikan talapia merah *2-3 biji bawang merah *1 btg serai
*½ inci kunyit 1 helai daun kunyit
Daun Pisang secukup nya
*Cili api (secukup nya kalau nak pedas letak lebih la ye) 2-3 sudu tempoyak (boleh letak lebih ni terpulang kpd citarasa masing2)
Cara2 1)Basuh ikan bersih dgn air asam jawa (supaya hilang bau ikan tersebut)
2) Blend bertanda *
3)Gaul kan semua bahan2 bertanda *
4)Campurkan bahan yg diblend dan tempoyak kemudian lumurkan pada ikan
5)Sedia untuk dibakar, balutkan dengan daun kunyit dan seterusnya bungkus dgn daun pisang. (Bakar sehingga ikan masak jgn bakar terlalu lama nnt ikan menjadi kering kurang enak ya)
6 comments

Ikan Kukus

Ikan kukus campak2 jer....nak buat senang tp sedap..tu yg pentingkan....bila makan dengan nasi panas..perhhh..mai tengok apa bahan2 nya....
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ikan Cermin (Rasa nya ikan siakap ke apa2 la ikan yg boleh di buat kukus)
1 batang saderi, hiris serong dan rendam,
1 biji cili merah, buang biji dan
hiris halus2 inci halia muda, hiris halus2 ulas bawang putih, hiris halus2 ulas bawang merah(Ni terpulang kpd tahap kepedasan masing ye)
2-3 camca besar jus lemon ( Rasa nya lagi sedap drp limau kesturi ni pendapat sy la)
1 biji tomato (boleh letak carrot kalau suke)
*1 inci halia tua, dicincang halus
*1 camca besar kicap cair*1 camca teh sos tiram
*1/2 camca teh gula*Garam secukup rasa*(*disatu dan kacau rata, bahan sos)
CARA MEMBUATNYA :-) Ikan disiang, cuci dan perap dgn asam limau dan garam, 10 minit, cuci kembali dan toskan. Letak dalam bekas tahan panas, ambil sedikit halia, bawang putih dan saderi sumbat dalam bahagian perut ikan tadi. Taburkan cili merah dan baki halia, bawang putih dan batang saderi tadi. Kemudian curah bahan2 sos atas ikan tadi, taburkan lada hitam tumbuk. Kukus 10 - 12 minit dengan api sederhana kuat. Hidangkan segera....
2 comments

Nuffnang