This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

Alia bertindik telinga

Alhamdulilah .... Dah lama alia request nak bertindik telinga….hari ni jadi sejarah telinga alia dh bertindik….tunggu nak beli subang lain …..tak sakit kata nyer…sekali tembak sekaligus….perkhimatan ni ada kat kedai2 jual barang kemas …sebelum ni tak ambil tahu pun ….kalau dulu masa kecil2 nenek yg buat kan kalau tak silap guna biji kabung….di bentuk bulat dan tajamkan hujung ke jujung nyer dan secara automatic lama kelamaan telinga tu ada lubang …dan terus boleh pakai subang telinga.
4 comments

Kuih Kaswi

Selamat petang semua....Minum petang ni....kuih kaswi....dah lama nak buat, tengok kat blog yatie, izan buat kuih ni ....nampak sgt sedap....rupa nyer mmg sgt sedap... Terima kasih kepada penyumbang recipe.... :) Izan ada buatkaswi pandan pulak....pandai betul kalau nak tengok pi la ke blog izan tengok kaswi pandan nya....
Sambal Kicap cicah ngan goreng pisang....sedap yg amat......
ranggup jer goreng pisang ni.....
mai tengok recipe kuih kaswi ni....
Bahan-bahan : 1 cawan gula pasir* 1 cawan gula merah* 1 1/2 cwn air* 3 helai daun pandan*(*di masak..) 1 1/2 cwn tepung gandum 1/2 cwn tepung ubi 1/2 cwn tepung beras sedikit garam 3 sudu besar air kapur 3 cwn air Loyang atau acuan kuih lompang yang disapukan dengan sedikit minyak masak Kelapa parut + garam Cara-cara : Gunakan 1 1/2 cawan air untuk memasak gula pasir, gula merah dan daun pandan. Masak hingga gula larut. Ketepikan dan sejukkan dulu. Ayak ke semua tepung dan masukkan 3 cawan air ke dalam bancuhan air gula. Masukkan air kapur dan kacau sebati. Tapis air gula ke dalam tepung - Gaul rata.Tapis bancuhan tepung untuk mengelakkan dari berketul-ketul.(Blend semuanya pun senang..) Kacau seketika di atas api yg kecil supaya kelihatan agak pekat tapi jangan sampai bertukar menjadi kanji. Sapu loyang/acuan dengan minyak masak supaya kuih mudah dikeluarkan. Kukus loyang/acuan dahulu tanpa isi. Tuang bancuhan tepung ke dalam loyang dan kukus selama 45 minit atau sehingga masak. =>Kalau guna acuan lompang/acuan kecil, masa kukus adalah 15 minit. Bagi yang mengukus di dalam loyang, kuih akan kelihatan lembik dan berair sedikit. Ambil sehelai kitchen tissue dan letakkan di permukaan kuih agar air itu dapat diserap. Sejukkan kuih baru dikeluarkan dari acuan. Boleh dihidang dengan kelapa parut bercampur sedikit garam yg telah dikukus juga seketika supaya tahan lama
2 comments

Nasi Ayam

Assalamualaikum semua dan selamat petang.... Menu lunch kami Nasi Ayam.....
Tengok la muka dua lil darwisy dan alia ni seronok sgt makan nasi ayam ni...Dah lama minta ummi masak nasi ayam tapi tak kesampai....hari dah tertunai dah.....recipe nasi ayam semua dah tahu kan.....Gambar tak cantik layan kan jer la ye kawan2....yg anak2 suke kan....bye....
0 comments

Nuffnang