This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

Wantan Crispy

Assalamulaikum dan selamat malam...menu yg ringkas saje Wantan Crispy pilihan puteri ku alia...Alhamdulilah...menu yg menjadi kegemaran kami sekeluarga...recipe drp Puan Ann drp senawang.... Wantan yg belum di goreng dan ready utk digoreng.....mesti letak kan tepung utk mengelakkan drp melekat.... Wantan ni mmg dah kerap kali lina membuatnya....kalau nak tengok recipe ni boleh click di sini 6 comments

Yorkshire Pudding Sosej

Yorkshire Pudding Sosej...
Assalamulaikum semua dan selamat pagi.....pagi ni breakfast dengan Yorkshire Pudding Sosej...Kami suka kan nya...dh lam intai kat blog diana...kalau nak tengok boleh pi ke blog nya...beliau serta anak mmg peminat Yorkshire...lina pun sama dah mula suka walaupun ini pertama kali memcubanya...senang, mudah serta sedap...lagi satu memenuhi selera anak2 yg mmg sukakan sosej. Ni la rupa nya baru masak dan keluar drp oven...sgt lembut , wangi....tau sesiapa yg tak cuba lagi boleh mencuba nya...pada lina tak rugi ye.... :) Nak rasa kena cuba...
Masih lagi dlm acuan muffin...
Alhamdulilah....ready utk di makan....dh makan pun...mai kita check recipe nya pula ya... Terima kasih diana, Copy from diana's blog Recipe asal Food.com
Bhn² 1 cawan telur yang d pukul ringan 1 cawan tepung gandum _ d ayak 1/2 cawan susu segar 1/2 cawan air Garam secukup rasa Serbuk lada hitam Sedikit minyak 10 batang Ayamas koktel sosej ayam berkeju 2 ulas bawang merah _ d hiris
Cara²
  1. Masukkan tepung, garam dan serbuk lada hitam secukup rasa ke dalam mangkuk.. gaul rata.
  2. Buat lubang d tengah²nya dan masukkan telur dan pukul hingga sebati.
  3. Satukan air dan susu segar.. Masukkan bancuhan susu dan air tadi ke dalam adunan tepung dan telur sedikit demi sedikit d samping d pukul d setiap kali menambah bancuhan susu dan air tadi.. Pukul sehingga sebati.
  4. Tutup adunan dan rehatkan selama 1 jam.
  5. Pukul lagi seketika semasa hendak d bakar.
  6. Panaskan oven pada suhu 240°C dan masukkan acuan yang telah d isi dengan sedikit minyak ( sapukan juga d seluruh permukaan acuan tu ).
  7. Panaskan selama 3 - 5 minit ( sehingga minyak cukup panas ).. masukkan sosej dan bakar selama 3 minit.
  8. Kemudian keluarkan dari oven dan terus tuangkan adunan pudding tadi hingga memenuhi acuan dan taburkan bawang merah d atasnya.
  9. Bakar semula selama 10 - 15 minit atau sehingga ianya masak.
  10. Angkat dan makan bersama sos kegemaran.
2 comments

Tanjung sabak awok Muar

Telur ikan apa ye....Alhamdulilah...lina dan alia sgt suka Telur masak asam pedas ini....alia beberapa kali tambah telur ikan ini...pedas tp sgt sedap!
Ni kerabu turi kalau tak silap..rasanya pahit2 sikit...tp sedap...pertama kali memcuba...
Periuk ikan masak asam pedas...perbagai jenis ikan...ada...Tempat ini ditepi sungai muar....ada sgt byk kedai yg masak asam pedas...pilih la memgikut citrasa sendiri..
Periuk ikan sembilang....nampak sgt simple tp tersgt la sedapnya...tambah makan dgn penuh rasa kesyukuran atas nikmatnya....subanallah...Insya Allah jika diizinkan oleh NYA...kami akan dtg lagi insya Allah.
Kepala ikan sembilang pilihan...husband...
N3 yg mmg dah lama di peram ... update utk kenangan...makanan di tanjung sabak awok ni pada lina sgt sedap...kupang ke nama nya masak sambal...mmg sgt sedap.... Ikan siakap tiga rasa ni lain sikit drp thai punya masakan...pada lina lebih suka thai...kailam ikan masin pun ok juga.... gambar tak ada...sbb mood tu ambil gambar agak bekurangan... Mula2 nak order sotong goreng tapi memandangkan tukang makan pun tak ada mood nak makan lepas kejadian...masih lagi dlm keadaan sedikit trama....dah tentu la kan...belaku kejadian luar kotak pemikiran ...Apa pun kami amat bersyukur....tu saje menu yg kami makan pada selepas hari kejadian... 0 comments

Nuffnang