Alhamdulillah the best recipe, first time buat kuih ni sgt berbaloi.
Buah Melaka / Ondeh2 gula melaka
Bahan-Bahan:
1 cawan tepung pulut
2 sudu besar tepung beras
5 helai daun pandan
Gula melaka di potong kiub kecil
Kelapa parut (gaulkan dengan garam halus secukup rasa)
Sedikit pewarna hijau
Sedikit air kapur
Cara-cara
Didihkan air 3/4 penuh dalam periuk.Kisar daun pandan bersama sedikit air dan tapis. Kemudian campur air pandan tadi dengan sedikit pewarna hijau dan tuang air sedikit demi sedikit ke dalam campuran tepung pulut dan tepung beras sehingga menjadi adunan yang boleh digentel.Ambil sedikit adunan, leperkan atas tapak tangan dan letakkan gula melaka sebagai inti. Tutup rapat dan bentukkan bulat.Rebus dalam air mendidih sehingga buah melaka timbul. Angkat dan toskan.Salut buah melaka dengan kelapa parut di campur dengan sedikit garam, gaul rata dan hidangkan.