ready utk di kukus |
dh ready utk dimasak.... |
posing lg ekkkk... |
masa mengukus....tutup rapat2... |
huhu cair cuatard nya....tak cukup telur or ter lebih santan....rasa kaya dh ada tp terkurang sikit... |
Pertama kali memcuba....rasa dh ada tp kurang menjadi custard nya cair...sepatutnya macam tofu.....kena memcuba lg....mai check recipe nya mudah...tp...ada sedikit cabaran sukatan santan dan telur kena betul...setiap labu saiz nya berbeza...kena agak2....Insya Allah akan cuba lg....
sumber recipe ...icook
1 biji labu kecil
3 biji telur
secawan gula perang (saya guna gula melaka)
1 1/2 cawan santan pekat
garam secukup rasa
potong bahagian atas labu dengan cermat, menadi penutup pada labu tadi. Angkat penutupnya dan kaut keluar biji labu, kemudian bersihkan.
Kacau bahan-bahan di atas hingga sebati kemudian masukkan ke dlam labu tadi. Tangkupkan penutupnya.
Kukus selama 30-40 minit
Sejukkan sebelum di potong...
sumber drp blog ladylavender
1/2 biji labu kuning
5 biji telur
2 cawan santan sederhana pekat - saya guna susu sejat carnation
1 cawan gula pasir
3 sudu besar tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
sedikit pewarna kuning
Cara :
Rebus buah labu dan lecek hingga lumat. Masukkan labu dan semua bahan ke dalam blender. Blend hingga halus. Panaskan kukusan.
Alas loyang dengan kertas minyak dan sapu sedikit marjerin. Ttuangkan
bahan yang di blend tadi ke dalam loyang ukuran. Kukus selama 30 minit
atau hingga kuih masak (cucuk dengan garfu, jika tidak ada yang melekat
tu tandanya dah masak)
Sejukkan dahulu sebelum dipotong.
Sangat2 senang. Highly recommended untuk dicuba bagi yg suka dgn kuih muih menggunakan labu :-)
Sent from my Samsung Galaxy Tab 0 comments