Susu tepung sedang di panaskan |
Make sure beli streptococcus thermophilus lactobacillus acidophilus |
Proses pemerapan jgn di buka sehingga disarankan lina tunggu subuh baru buka |
Tara hasil nya....pekat....masuk kan dlm peti sejuk makan dgn buah segar atau apa sahaje dlm masakan |
HOMEMADE YOGURT
1 cawan milk powder
4 cawan air
2 tbsp yogurt
How to prepare:
Masak susu dan air until boiling.
Matikan api dan biarkan sehingga suam dan masukkan yogurt, kacau sedikit tuangkan ke dalam Tupperware.
Tutupkan Tupperware anda rapat dan balut dengan kain selimut sepenuhnya dan biarkan Tupperware yang dibungkus dengan selimut tu untuk 3-4 jam pada suhu bilik atau semalaman di dapo anda lagi baik.
Selepas itu dalam keadaan ini susu tadi akan membeku menjadi yogurt dan bolehlah simpan dalam peti ais dan sedia untuk dihidangkan.
(Note:- nisbah/sukatan untuk 1 cawan milk powder : 4 cawan air. Cari full cream milk untuk hasil yang baik dan jangan buka2 selalu biarkan ianay membeku sendiri, inshaa Allah..)
Tahan daalm seminggu ++ ikut cara pengunaan dan penyimpanan..makin lama yogurt makin masam tak caya test la yg baru dan lama..
Dicatat oleh Lydia Honey
— with
Tester by
--
lina
Sent from Samsung tablet 0 comments