Assalamualaikum dan selamat hari minggu. Alhamdulilah syukur padaNYA dessert dlm list berjaya membuatnya dengan izinNYA jua. Terima kasih pada
SIFU ita
MASAM MANIS blog yg sentiasa berkongsi recipe yg telah dicubanya. Indah sungguh nikmat ALLAH dengan ada nya ALAM MAYA ini kita dpt berkongsi apajua menu dengan maklumat hanya tekan dihujung jari, Besar sekali nikmat yg ALLAH beri pada hambanya yg hina dina ini. Terima kasih juga pada
IRMA LONDON yg sememang tidak loket dengan ilmu yg di share di blog nya Semoga ALLAH merahmati dan redha dengan kalian semua.
Povlova yg belum di letak buah2an...rupanya sememang nya kurang enak dipandang..tp bila dh dihiaskan dengan buah2an terutama strawberry...sgt menarik...alia sgt teruja...kejap je povlova ni abis...itu la pasal lina tak sempat nak ambil gambar dpd dekat rupa nya drp dlm...Insya ALLAH lain kali boleh buat lagi.
Meringue yg belum di bakar..begitu la rupa nya. kepada kawan lina yg belum cuba boleh la mencuba nak buat nya mmg mudah dan tidak cerewet. Selamat mencuba!
Note: POVLOVA ini pada family lina dia org kata sedap...ya mmg sedap juga pada taste lina.
Lepas ni mari kita check apa yg diperlukan utk buat PAVLOVA ini.
Copy Blog
MASAM MANIS
4 biji putih telur
1 cawan gula castor - ita letak 3/4 cawan
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh cuka makan
Sediakan loyang
Alas loyang dengan baking paper.
Lorek atas baking paper bulatan berdiameter 8inc
Terbalik kan kertas. Kalau ade ring bulat pun boleh juga gunakan
Panaskan oven dengan api bawah 170 C nanti bila dah masukkan pavlova turunkan suhu kepada 120-100C
Pukul putih telur dengan kelajuan maksima hingga gebu
Masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga kental.
satukan tepung jagung, esen vanila dan cuka dlm bekas kecil
Kacau rata hingga semua bahan larut
Masukkan dalam adunan telur tadi dan gaul rata dengan spatula aje dengan kaedah kaup balik
Letakkan adunan atas baking paper yg telah di buat bulatan tadi ratakan.
Jangan terlalu tebal dan jangan terlalu nipis
Masukkan dalam oven dan bakar pada suhu 120-100C selama 1 jam hingga 1 jam 15 minit atau sehingga permukaan pavlova kering dan keras.
Tutup oven dan biarkan pavlova dalam oven dengan pintu oven direnggangkan sedikit, sehingga ia sejuk dan kering sepenuhnya
Bahan Hiasan
Wiping Cream
Strawberry - di dadu
Kiwi - didadu
Buah Belimbing (lina tambah)
blueberry ( x letak)
Markisa (x letak)
Whiping Cream di pukul dgn kelajuan maksima hingga kental
Letakkan atas pavlova tadi
Hiaskan dengan buah-buahan segar
Akhir sekali taburkan markisa.
Posted by
lina
at
12:39 PM