Gulai kawah....homemade....sepatutnya tak perlu letak serai dan daun kari..reripe di di kongsi oleh officemate....rempah gulai ni pun pemberian kawan drp kelantan...dh lama simpan baru teringat nk memcuba...
BAHAN-BAHAN :
900 g daging tetel
1 paket rempah gulai darat Selising (kalau xde guna rempah kari daging)
1/2 kg santan
3 biji kentang
1 tbsp kerisek
sedikit gula melaka @ nisam
sedikit budu (yg ni agak2 je)
sedikit air asam (yg ni letak asam keping pun boleh)
garam secukup rasa
secukupnya air untuk merebus
DIKISAR :
1/4 biji bawang besar
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 tangkai cili merah
1 inci halia
1 hiris lengkuas
sedikit kunyit hidup
Satukan daging, bahan kisar dan juga rempah gulai di dalam periuk.
Masukkan bersama satu sudu besi agar daging cepat empuk. Tambah air
secukupnya.
Masak di atas api sederhana sehingga daging empuk.
Tambah air jika daging masih keras.
Kemudian masukkan santan dan juga kentang. Masak hingga kentang empuk.
Tambahkan kerisek, nisam dan juga budu.
Masak lagi hingga mendidih. Masukkan garam dan juga air asam jawa secukup rasa.
Setelah terbit minyak dan sebati rasanya
bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama nasi @ roti benggali. Nyumm...nyummmm
Sent from my Samsung Galaxy Tab