Bubur Kacang
Labels: Bubur Kacang'Apa Di Dalam Backpack Anda
Labels: Contest
kepada kawan2 yg lain tu sila la rajin kan diri join contest nih ekkkk....bukan apa saje memeriah kan dan dpt ramai kenalan di alam maya ni....bagus boleh bertukar2 cerita.....kalau nak join click jer kat link kat atas tu....:)
Emmm ternampak contest ni kat blog BA jadi saya merajinkan diri utk join....apa yg di perlukan ialah apa di dlm backpack anda.....kat bawah tu dah tunjuk kan tiga benda ni mmg akan sentiasa dibawa....notebook, hphone dan camera.....sbb apa hphone nio senang nak berhubung dengan sesiapa saje yg nak di hubungi, camera sudah semestinya la kan utk update blog pasti ada satu dua gambar...kalau tak ada gambar kurang ummmmpppp la kan.....notebook harus la utk update blog bila free time kan...tu jer....
dapat hadiah
Labels: MyselfCinnamon Roll
Labels: Rotimai check recipe nyer
Bahan:
4 cawan tepung
1 peket yis mauripan
500 ml susu 'fresh milk'
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan gula pasir
Cara :
1. Panaskan susu... masukkan minyak masak dan gula... gaul hingga sebati / larut dan mendidih...
2. Bila mendidih... tutup api... biarkan hingga suam (makan masa dekat 1 jam jugak) baru masukkan Yis... gaul rata-rata...biarkan 2 minit pulak.
3. Masukkan tepung... gaul rata-rata...biarkan satu jam utk yis dan tepung kembang (untuk makluman adunan tepung ni mmg lembik sikit)
4. Bila dah kembang cantik masukkan lagi 1 cawan tepung, 1 sudu teh garam, 1/2 sudu teh soda bikarbonat dan 1 sudu teh baking powder... semua bahan2 ni ayak bersama dulu... pastu baru masukkan... gaul rata semula.
5. sekarang doh dah sedia utk diuli... taburkan tepung di atas meja... baru canai doh (tepung digunakan agar doh tak melekat-lekat)... canai doh menjadi bentuk empat segi panjang...
6. sapukan mentega yg telah dicairkan atas permukaan doh... tabur gula... tabur serbuk kayu manis... ok bole gulung... pastu potong-potong... susun dalam loyang... sedia utk dibakar... ;p
7. Bakar pada suhu 200'c selama 20-30 minit.
8. bila dah suam sikit baru bole letak topping...
sebelum letak topping aising
bahan topping :1 cawan gula aising2 sudu besar fresh milk1/2 sudu esen vanila1 sudu besar butter
cara :blend semua bahan aising bersama hingga likat... then tuang la atas roti.
Subscribe to:
Comments (Atom)