Dah lama tak masak menu berasaskan ayam menjadi kegemaran seisi keluarga. Memandangkan dh lama tak masak ada yg request...masak nya pun tak cerewet. Makan mmg rasa tak muak...look like rendang...tp bukan kalau nak berkuah tambah kan sedikit air.
Lauk ni juga sesuai makan bersama nasi minyak atau apa2 jenis nasi...yg di tumis. Lauk ini juga sering kali dimasak jika ada tetamu datang....
Anak2 umii dan keluarga sgt suka kan masak AYAM Palembang ini
Bahan yg diperlukan
1 ekor ayam
2 PAKET rempah kari
2 senduk nasi Cili kering kisar
4 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
2 batang Serai
4/5 Bawang merah dan putih di mayang
5-7 Btg daun Kari
1 btg kayu manis
1 canca kecil helba
1/2 halia
(diketuk)
1/2 lengkuas (diketuk)
kicap manis secukupnya
air asam jawa sekukupnya
1 Sudu besarKerisik
Bawang Besa dimasang utk hiasan
Cili Besar utk hiasan
Cara2
1) Goreng ayam separuh masak
2) Tumis bawang kecil, merah, helba, serai, daun kari, halia, lengkuas kulit kayu manis, daun kari serta serbuk kari (dibancuh dengan air)
3) Dah naik bau masukkan cili kering kacau sehingga cili masak
4)masuk kan air asam jawa ( Agak2 ya)
5) gaulkan dan masukkan ayam, bawang utk hiasan dan cili besar, masuk kan kicap (agak2 ya jgn terlau byk )
6) kalau nak basah masukkan sedikit air
7) masukkan kerisik dan kacau
8)masukkan garam kalau kurang rasa masin
selesai...dah boleh dihidangkan.