mai tengok recipe nyer ekkkk....sumber recipe ni drp blog maria.....Terima Kasih maria share recipe ini....boleh di jadi kan menu sarapan pagi....
Source : Blog maria
Bahan:
4 cawan tepung (lina 2 cawan tepung roti )
1 peket yis mauripan ( ½ peket jer )
500 ml susu 'fresh milk' ( 250 ml susu)
1/2 cawan minyak masak ( 30 ml lina letakkan
1/2 cawan gula pasir ( 2-3 sudu gula shj)
Cara :
1. Panaskan susu... masukkan minyak masak dan gula... gaul hingga sebati / larut dan mendidih...
2. Bila mendidih... tutup api... biarkan hingga suam (makan masa dekat 1 jam jugak) baru masukkan Yis... gaul rata-rata...biarkan 2 minit pulak.
3. Masukkan tepung... gaul rata-rata...biarkan satu jam utk yis dan tepung kembang (untuk makluman adunan tepung ni mmg lembik sikit)
Note drp lina memnggunakan tepung roti tak perlu letak satu cawan lagi tepung ye….dia mmg lembik tp tak melekat sbb kita akan letak kan sedikit tepung utk mengelak doh melekat diatas tmt mencanai tu…
4. Bila dah kembang cantik masukkan lagi 1 cawan tepung, 1 sudu teh garam, 1/2 sudu teh soda bikarbonat dan 1 sudu teh baking powder... semua bahan2 ni ayak bersama dulu... pastu baru masukkan... gaul rata semula.
5. sekarang doh dah sedia utk diuli... taburkan tepung di atas meja... baru canai doh (tepung digunakan agar doh tak melekat-lekat)... canai doh menjadi bentuk empat segi panjang...
6. sapukan mentega yg telah dicairkan atas permukaan doh... tabur gula... tabur serbuk kayu manis... ok bole gulung... pastu potong-potong... susun dalam loyang... sedia utk dibakar... ;p
7. Bakar pada suhu 200'c selama 20-30 minit.
8. bila dah suam sikit baru bole letak topping...
sebelum letak topping aising
bahan topping :
1 cawan gula aising ( lina letak guna nih sedikit jer 2-3 sudu jer)
2 sudu besar fresh milk ( tukar letak whipping cream 2 sudu )
1/2 sudu esen vanila (ni ikut recipe)
1 sudu besar butter (ni pun sama) ( lina tambah kan almond dan Chocolate sedikit)
cara :blend semua bahan aising bersama hingga likat... then tuang la atas roti
6
comments