Ni ulam yg tak cukup tp ttp sedap.....
5
comments
Budu & sambal cili
kerabu ikan....aku pun tak sure ni ke nama nyer.....tp benda ni sedap weh....mmg sedap bertambah2 makan tadi.
Ni sambal tumis....tak abis boleh buat kuah percik Ayam atapun ikan.....kat bawah ni saya kongsi kan recipe nyer...sesiapa nak cuba silakan.
Nasi Kerabu Zue Cun
Nasi--------Bahan- bahan:
1. Beras2. Serbuk Kunyit3. Serai (diketuk2)4. Daun limau purut
Cara-caranya:1. Campurkan sume bahan2 n masak jer.
Sambal Tumis---------------Bahan-bahan:
1.Bawang Merah2.Bwg Putih3.Halia5.Serai6.Cili kering7.Santan
Cara-caranya:
1. Blender bawang merah, bawang putih, halia, serai, cili kering.2. Tumis sume bahan-bahan tadi sehingga masak.3. Setelah masak masukkan santan dan tggu sehingaa mendidih.4. Ketuk skit serai n masukkan ke dlm tumis.5. Agak2 dh nk pekat skit, kira masak ar tu.
Kerabu----------Bahan-bahan:
1. Isi ikan 2. Kelapa goreng3. Bawang Merah4. Serai
Cara-caranya:
1. Ikan perlu dikukus terlebih dahulu. Untuk kukus ikan, masukkan asam keping n letak sedikit garam.2. Selepas itu, amik isi ikan dan asingkan dr tulang.3. Kelapa perlu digoreng sehingga kekuningan4. Tumbuk kelapa bg teksturnya agak halus tp jgn smpi pecah minyak yer5. Kemudian tumbuk serai n bwg merah smpi lumat dan tumbuk bersama isi ikan td.6. Sesudah itu, gaulkan bersama kelapa goreng td sehingga rata.7. Jgn lupa masukkan garam n gula secukup rasa.
Sambal Air Lada-----------------Bahan-bahan:
1. Cili api2. Cuka3. Garam4. Gula
Cara-caranya:
1. Tumbuk cili api kemudian masukkan cuka serta garam n gula secukup rasa.
Budu-------Bahan- bahan:
1. Budu2. Gula Melaka
Cara-caranya:
1. Masak budu bersama sedikit gula melaka.2. Tambahkn sedikit air bg cair.3. Dah ade rasa masin manis skit kira ok la tu.