Alhamdulillah berbuka dgn sup kambing berempah yg sgt sedap. Recipe drp blog kak wan @ resipicitrasawan.Terima kasih kak wan.
0
comments
Maaf la ye gambar tk sempurna masa dh nk berbuka tgh makan baru ingat nk ambil gambar.
Kena simpan recipe ni sbb sgt berbaloi sedap nya.
Bahan2
11/2 kg tulang kambing
2 labu bawang besar - potong wedges
3 inci halia - diketuk
2 btg serai - diketuk
2-3 tangkai cili padi- jika suka pedas
1/2 sudu kecil serbuk pati ayam
Garam secukup rasa
2 keping asam pedas
Bahan Tumis
1 btg kulit kayu manis
3 biji bunga lawang
3 biji buah pelaga
10 biji bawang merah - dimayang
Sedikit minyak utk menumis
Bahan rempah
1 sudu makan rempah kurma
2 sudu makan rempah sup
1/2 sudu makan lada hitam ditumbuk dgn sedikit air(satukan jd pes)
Bahan tumbuk
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
Penyedian
1) panaskan minyak tumis bahan tumis dan hirisan bawang hingga keperangan
2)masukan bahan kisar masak sebentar kemudian masukkan pes masak hingga rempah masak
3)masukan daging tulang kambing
4)masukan air dan serai
5)bila tulang dh empuk masukan pati ayam,asam keping dan cili padi
6)taburkan bawang goreng ketika utk menghidangkan
Nota: boleh masukan kentang,carrot dan celery - jika suka