Chicken Mandy Rice
Oleh: Azie Kitchen
Bahan A
4 cawan beras basmathi
1/2 cawan minyak zaitun
2 labu bawang besar - potong dadu
5 ulas bawang putih - mayang
1/2 cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
5 tangkai bunga cengkih
1 helai daun bay
3 helai daun pandan - tak letak
1 ketul arang - dibakar hingga jadi bara
Bahan B
1 ekor ayam di potong 8
1/2 cm halia
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 helai daun salam
1 sudu makan minyak masak
1 liter air (agak2 ayam tenggelam)
Garam dan gula secukup rasa
Cara cara:
Kesemua bahan bahan B dididihkan di dalam periuk sehingga ayam masak. Angkat ayam dan toskan. Lumurkan ayam ini dengan minyak. Manakala air rebusannya disimpan utk memasak nasi. Ketepikan.
Panaskan minyak zaitun dan tumiskan semua bahan bahan tumisan bersama 3 helai daun pandan sehingga naik bau.
Masukkan beras dan goreng seketika. Curahkan 5 cawan air rebusan ayam tadi. Pindahkan ke dalam rice cooker.
Masak nasi sehingga kering. Kemudian susunkan ayam di atas nasi dan buatkan lubang ditengah2 nasi. Letakkan aluminium foil di tengah tengah nasi.
Masukkan minyak dan arang yg telah menjadi bara ke dalam aluminium tersebut.
Tutup periuk nasi dengan kertas aluminium dan kemudiannya tutup dengan periuk nasi supaya aroma asap terperangkap di dalam periuk.
Masak lagi nasi itu sehingga 5-10 minit atau sehingga nasi masak. Setelah itu angkat dan hidangkan bersama salsa.
Salsa
Bahan bahan:
4 biji buah tomato - potong dadu
1 batang timun dibuang biji - potong dadu
1 labu bawang besar - potong dadu
2 tangkai cili merah - dimayang halus
2 tangkai cili hijau - dimayang halus
5 tangkai cili padi - dimayang halus
1 biji lemon diperah ambil jusnya
1 sudu makan minyak zaitun
Garam
Gula
Cara cara:
Campurkan kesemua bahan2 di atas. Gaul mesra di salam satu mangkuk. Perasakan sehingga cukup rasa dan sedia utk dihidangkan bersama Nasi Mandy.
Resipi Sos Nasi Arab
Bahan-bahan
20 batang – Cili Hijau
5 batang – Cili Api Merah
5 batang – Cili Api Hijau
5 biji – Tomato
4 batang – Daun Ketumbar
4 helai – Daun Pudina
Secukupnya – Garam Dan Gula
Cara-cara
1. Kisar semua bahan sehingga 3/4 hancur
2. Rasakan garam dan gulanya sekali
Tips tambahan
-boleh tambah lebih cili api jika suka pedas
-tomato tak perlu buang biji
--