Gambar ambil drp blog Masam manis....tak sempat nk ambil gambar...ternyata hasil nya sama..Terima kasih kak ita...semoga Allah sentiasa merahmati akak sekeluarga |
Alhamdulillah....mmg terbaik recipe drp blog Masam Manis....hasil nya cair dlm mulut....next time refer recipe ni.....serious mmg....CHEWY GOOEY YUMMY BROWNIES....gula nya pun dh secukup rasa....Terima kasih pada semua yang kongsikan....Brownies kedut2 ni.....
Resepi Oleh: Cik Cek
Di kongsikan oleh : Ayu
Rujukkan : Juicy Cake
400 gm coklat masakkan / coklat compound ~ Dark Chocolate (lina guna beryl's dark chocolate)
150 gm unsalted butter
100 gm gula perang
100 gm gula kastor
4 biji telur ~ gred A
1 sudu kecil esen vanilla
100 gm tepung naik sendiri
30 gm serbuk koko (lina guna van houten cocoa)
Di kongsikan oleh : Ayu
Rujukkan : Juicy Cake
400 gm coklat masakkan / coklat compound ~ Dark Chocolate (lina guna beryl's dark chocolate)
150 gm unsalted butter
100 gm gula perang
100 gm gula kastor
4 biji telur ~ gred A
1 sudu kecil esen vanilla
100 gm tepung naik sendiri
30 gm serbuk koko (lina guna van houten cocoa)
Kredit to blog MASAM MANIS |
Coklat masakkan atau coklat
compound, di potong kecil. Untuk dapatkan bronies yang enak sebaiknya guna
coklat masakkan yang baik kualiti dan mutunya. Barulah rasa coklatnya lebih
umph!
Satukan coklat masakkan dan buter, dan cairkan dengan kaedah double boiler hingga coklat dan butter larut. Gaul rata.
Dalam bekas yang lain pula, satukan gula kastor, gula perang, telur dan esen vanila. Gaul rata menggunakan wisk sahaja.
Satukan juga tepung naik sendiri dan serbuk koko. Kemudian di ayak. Untuk rasa brownies yang lebih enak, pilihan serbuk koko juga amat mempengaruhi kesedapan brownies. Pilihlah serbuk koko yang bermutu tinggi untuk hasil brownies yang lebih lazat.
Tuangkan adunan telur dan gula ke dalam adunan coklat masakkan dan ratakan.
Kemudian ayakkan tepung yang bercampur koko tadi kedalam adunan. Jika dah ayak terlebih dahulu.. masukkan sedikit-sedikit dalam adunan. Kemudian gaul rata.
Tuangkan adunan ke dalam loyang 10 x 10 inc yang telah di lapik kertas kek dan di oleskan juga dengan butter.
Bakar adunan dalam ketuhar yang telah di panaskan 15 minit awal dengan suhu 160 C selama 30 minit mengikut kepanasan suhu ketuhar masing-masing. (lina guna suhu 140 C selama satu jam sbb tebal )
Bila dah masak, tutup oven. Biarkan kek dalam oven dengan pintu oven di renggangkan sedikit dan biarkan selama 15 minit.
Bila dah sejuk, bolehlah di potong dan sedia untuk di nikmati.