Petang semlm tengok kt blog amie's.....kata nya sedap sgt singgang daging.....suka menu yg ringkas tp sedap....mai campak semua rebus dan tinggalkan sehingga daging empuk.......bau nya semerbak....tq amie dan yatie memories....
sumber amie's dan yatie memories
Bahan-Bahan
- 500 gm daging batang pinang - kalau dagiing biasa, rebus hingga empuk dulu
- 4 keping asam keping
- 2 btng serai- di ketuk
- 2 sudu besar cili kisar ( lina letak sikit je sebenarnya lg pedas lg sedap )
- Garam gula to taste
- Air secukupnya untuk kuah
- Bahan dimayang:
- 2 inci halia
- 2 inci lengkuas
Bahan ditumbuk - tak payah hancur sangat
- 1 sudu besar ketumbar
- 1 sudu kecil lada jitam
- 2 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah
- sedikit belacan- saya tambah - tak bubuh
Cara-cara:
- Cukup senang, masukkan semua bahan2 yang telah dimayang, yang telah ditumbuk, asam keping, garam gula, daging dan air ke dalam periuk.
- Renehkan hingga daging empuk. Rasakan semua rasa secukupnya.
- Sedap sangat, actually this is the Kelantan version of beef stew. YUUMMmmmmYYYY!
Sent from my Samsung Galaxy Tab 1 comments