Bingka labu tanpa telur ( rujukkan drp yatie memories blogspot)
Bahan-bahan
250 gm labu - tanpa kulit, direbus
1/2 cawan gula halus
1/2 cawan santan pekat
3/4 cawan susu cair/sejat
1 sudu besar susu pekat manis
1/2 sk garam1 cawan tepung gandum1 sudu besar mentega/majerinsedikit
pewarna kuning (akak tak bubuh)sedikit bijan utk tabur atas kuih (Yatie tambah)
Cara-cara
Satukan kesemua bahan2 dalam blender dan kisar halus.Tuangkan adunan ke dalam mangkuk dan kacau hingga rata.Tuang adunan ke dalam acuan/loyang yang telah disapu mentega/majerin/minyak.Bakar pada suhu 160C selama 45 min atau hingga masakSejukkan bingka,potong kecil dan boleh dihidangkan.
** Yatie guna acuan bahulu kemboja, sapu butter/minyak di sekelilingnya dan panaskan sebentar. Bila dah panas baru tuang adunan dan tabur bijan atasnya. Yatie bakar 1/2 jam pertama guna api bawah je dan 1/2 jam lagi guna api atas dan bawah. Kalau nak garing lagi guna api atas je dlm 5 minit...bergantung pada oven masing2 ya. Biarkan kuih betul2 sejuk barulah keluarkan dari acuan. InsyaAllah ianya mudah di keluarkan dan tak melekat.
Sorry la gambar tak cantik tp sedap bingka ni.