Enak sungguh laksam di makan bersama serunding daging dan ada telur puyuh..tp ni tak ada stock makan dgn telur ayam.....ttp sedap..sumber drp Azie Kitchen mmg tepat dgn tips sgt puas hati....kali ni terasa sgt mudah ukt menyediakannya....telah beberapa kali mencuba menggunakan recipe drp kak Azie....Terima kasih Puan!....
Laksam
3 cawan
tepung beras
1/2 cawan
tepung gandum
5 cawan
air suam (3 cawan air mendidih + 2 cawan air biasa)
1/2 sk
garam
Satukan
semua bahan dan kacau rata. Masukkan di dalam jug untuk memudahkan di tuang ke
dalam bekas.
Panaskan
pengukus sehingga mendidih. Letakkan tudung periuk atau apa apa bekas yang
leper ke dalam pengukus dan sapukan minyak.
Kacau supaya adunan tidak
mendap dan tuangkan setengah dari tudung periuk dan tutup tudung
pengukus dalam 5-10 minit sehingga adunan menjadi menggelembung seperti gambar
di bawah
Angkat dan dengan
menggunakan pisau atau garpu, balik sambil digulung gulung dengan menolak
perlahan lahan ke tepi.
Terus menggulung dan menolak
sehingga ke penghujung tudung periuk dan terus golekkan ke dalam bekas supaya
kita tidak menyentuh dengan tangan.
Sapu minyak pada bekas tadi
dengan tak perlu dibasuh. Masukkan ke dalam pengukus dan ulang proses yang sama
sehingga selesai.
Satu adunan dapat
menghasilkan 8 gulung laksam. Bila
hendak dimakan, gunting
laksam ini nipis nipis.
Untuk menghidangkan,
masukkan laksam yang dipotong nipis ke dalam pinggan, tuangkan kuah laksam
secukupnya, masukkan ulam ulaman serta sambal cili. Sedia untuk dinikmati.
Sent from Samsung tablet 0 comments