1 ekor ikan siakap, dicuci bersih dibuang perut dan dikelar-kelar (Ikan kembung je)
Bahan-bahan sambal percik
2 cm halia
10 ulas bawang merah (Letak 3 Biji jer sbb ikan dia tak ada besar sgt)
3 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup
2 batang serai dimesin sampai lumat
3 helai daun limau purut
5 biji buah keras (Letak i Biji)
4 biji cili padi (letak 2 biji )
7 biji cili merah (Tak letak )
3 cawan santan pekat (dari 3/4 biji kelapa yang diparut)
jus dari sebiji limau nipis atau lebih
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menggoreng
beberapa helai daun pisang
2 helai daun pandan (Ni x letak )
sekeping kertas timah (aluminium foil)
Cara-caranya
1. Panaskan minyak dan tumis rempah-rempah yang dimesin sampai wangi. Masukkan santan dan masak perlahan-lahan sampai ianya pekat. Masukkan garam, gula dan jus limau nipis
2. Letakkan ikan yang beralaskan daun pisang dan daun pandan diatas kertas timah dan sapukan kuah percik di rata-rata ikan. Bungkus rapat-rapat (kalau tidak bungkus pun tak apa) dan dibakar pada suhu 180 darjah C selama 20 minit sampai masak
Nota: Overall..the taste quit good....i like... i'll try it again...
2 comments:
Salam Lina..alahai..nmpak sedap..lauk yg tersaji tu....nnti balik umah akak masak..simpan dulu resepi ni...Tq..singgah kt umah akak ya..salam utk semua seisi rumah..
w'slm kak norli, try jgn tak try mmg tak rugi best..licin.
Post a Comment
Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!