Asam Pedas Ikan
Labels: Lauk
Juice Tembikai campur dengan fresh Orange..not bad....masam2 manis...
Dah lama tak masak Asam pedas...nak keluar skill dah lama tak di guna pakai. Mai kita tengok apa bahan yg diperlukan.
Bahan2
Ikan (guna ikan kembung 4 ekor)
*2 - 3 biji bawang besar
*2-3 ulas bawang putih
*1 inci halia
1 inci lengkuas
*2-3 btg serai
*cili besar (ni ikut suka sy letak 4 biji)
*1-2 Sudu besar Cili kering ( Ni ikut kepedasan masing ye)
*1/2 inci kunyit hidup
Daun kesum
Bunga kantan
2-3 sudu air asam jawa (secukup nya guna adabi brand)
Garam secukup rasa
Air secukup nya
Kacang bendi (ni agak2 ye nak letak byk mana)
1 biji Tomato
Minyak utk menumis
Cara2
1) Bahan2 yg bertanda * hendaklah di blend. Titik kan lengkuas.
2) Tumis kan bahan2 bertanda * dan lengkuas hingga naik bau.
3) Masukan sedikit air asam jawa dan ikan biar sehingga ikan betul2 masak
4) Masukan kacang bendi dan tomato bila sayur dh masak
5)sedia dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
lama dah tak masak asam pedas, asyik makan kat mamak je mane nak jumpe asam pedas kan.
cik lily - tu la kan...
Post a Comment
Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!