- >> Laksam :
- 3cwn tpg beras
- 1/2 cwn tpg gandum
- 4cwn air suam (air letak lebih kurang 2 cawan lebih. rasa nya ia bergantung kepada jenis cawan yg digunakan)
- >>bahan kuah: ( lina letak sedikit daun kesum bau mmg sgt wangi )
- Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
- Sdkt halia
- Sdkt bwg putih
- Sdkt bwg merah/besar
- Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
- Santan
- Asam keping
- Sdkt garam
- Sedikit gula merah/gula
- >> Bahan ulam:
- timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus), x letak taugeh
- >>Sambal Belacan: (Ni lina tak buat dh kepenatan cili tumbuk jer makan dgn laksam)
- cili merah
- belacan
- garam
- limau
Cara-cara
- Cara buat laksam: Panaskan kukus. Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Letak tudung periuk dlm kukus & ambil sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk (jgn terlalu tebal). Kukus sampai masak.
- Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
- Untuk kuah: Kisar isi ikan & tapis ke dlm periuk. Kemudian, kisar halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.
- Untuk sambal belacan: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau.
3 comments:
sama2 happy sbb korang suke...
resepi cam sama dgn selalu saya buat..tapi biasanya saya buat 1 paket tepung beras..1/2 cawan tepung gandum..5 cawan air..,
sedap kan laksam ni..!
Nor ooo ya tp mmg sedap....tp nak buat lagi tepung tu tak tahu la :)
Post a Comment
Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!