BAHAN-BAHANNYA :-) 250 gram pisang, dilecek halus 200 ml susu segar (mat guna 100 ml susu sejat + 100 ml air) 1 cawan quaker oats 3/4 camca teh baking powder (mat tambah) Sedikit gula jika perlu (mat tak letak) Garam secukup rasa Madu, untuk hiasan Mentega, untuk hiasan CARA MEMBUATNYA :-)
- Satukan semua bahan2 di atas kecuali madu, mentega dan garam. Kacau rata dan masukkan garam secukup rasa. Rehatkan bancuhan tadi selama 5 mini, tujuan biar ianya menjadi pekat sedikit.
- Lenser kuali non-stick dengan sedikit minyak (mat guna paper towel bersih, celup sedikit dalam minyak dan sapu atas kuali), panaskan dengan api sederhana.
- Sendukkan bancuhan tadi ke dalam kuali dan leper2 kan sedikit. Tutup permukaanya, selepas 1 - 2 minit, buka dan jika permukaan kelihatan berlubang2, boleh terbalikkan lempeng. Masak sekejap lagi. Angkat dan buat kaedah yang sama untuk baki bancuhan.
2 comments:
teringat masa pregnant dulu mengidam lempeng pisang, ade member ni tak reti buat, dia buatkan lempeng biasa je..huhu..terharu jgk masa tu..
Nia - bagus nyer ada kawan yg baik gitu :) sukar di cari kawan yg memahami....kenapa org pregnant ni bila citer pasal makan dan teringin....
Post a Comment
Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!