MACAROON
80g putih telur - suhu bilik anggaran 2 biji jika gred A
65g gula castor( lina letak gula 50 g )
80g serbuk almond
140g gula icing( Lina letak gula 100g)
pewarna
Dalam resepi Rima ada letak lemon jus, tapi ita tak letak. Ok untuk pewarna pulak, kali ni ita guna yg serbuk lebih mudah! kang takut klu guna yg jenis cecair tu kang ada pulak yg tercurah lebih dah cair pulak adunan tu... untuk selamat kita guna yg serbuk.
Sebelum kita mula. kita sediakan dulang pembakar terlebih dahulu. Alas dulang pembakar dgn kertas minyak. Ambil duit syiling 20 sen dan lukis atas kertas minyak dan jarakkan setiap satu sebanyak 3 cm(Kali ini lina guna syiling 50 sen). Terbalikkan kertas dan letak atas tray atau dulang pembakar. Ketepikan. Yang paling mudah kalau kita guna baking paper lebih mudah untuk tanggalkan macaroon tu. Kalau guna kertas minyak, bila macaroon dah masak nanti lepas keluar oven terus pancit dgn air belakang kertas minyak. Biar sekejap nanti macaroon tu mudah tanggal. Hati2 ye! jangan sampai tercedera pula... sebab panas tu..Langkah 1
Satukan serbuk almond dan gula icing. Kemudian ayak. Ketepikan
Langkah 2
Dalam bekas lain kita pukul putih telur hingga kembang seperti gambar dgn menggunakan mixer dan berkelajuan max. Kemudian masukkan gula castor sedikit demi sedikit sambil terus memutar sehingga adunan kental dan bertanduk seperti gambar 1 (anggaran dlm 10 minit). Adunan menjadi ringan dan gebu dan sedikit berkilat. Kalau kita terbalikkan mangkuk tu adunan putih telur tu tak jatuh. (bahagian ni kena pastikan adunan tu betul2 kental). Tapi jangan terlebih pukul ye! dia dah bertanduk aje dah ok!
Masukkan 1/4 daripada serbuk almond yg dah bercampur gula icing tadi ke dalam putih telur. Sebatikan hingga rata dgn cara kaup balik menggunakan spatula aje. Setelah rata masukkan semua baki serbuk almond sedikit sedikit dan gaulkan dgn kaedah yg sama sehingga adunan bergaul sempurna.
Kemudian boleh lah kita letak pewarna. Untuk adunan ni boleh bahagi kepada 2 bahagian sahaja kerana adunannyer sedikit
Langkah 3
Masukkan adunan tadi kedalam beg plastik atau piping beg.
Langkah 4
Kemudian picitkan atas bulatan yg telah kita buat atas kertas minyak tadi. Siapkan sampai habis.
Ambik toothpick , pecahkan mana-mana gelembung udara yg terbentuk di permukaan macarons ini untuk mengelakkan permukaan macarons jd berlubang bila dibakar
Rehatkan macrons lebih kurang 30 - 45 mint. Pastikan macaron benar2 kering iaitu bila kita sentuh permukaan macarons ia tak melekat dekat tangan.
Panaskan oven 150C - ita cuma gunakan 140C mengikut kepanasan oven. Oven jangan panas sangat kerana nanti macarons pecah atau retak. Letakkan tray di bahagian tengah dlm oven. Bakar selama 15 - 20 minit.
Setelah masak, letakkan macrons bersama kertas minyak atas rack dan biarkan ia sejuk.
14 comments:
wah... dah pandai buat... tahniah... kita dari sehari ke sehari nak buat... tak juga buat... bahan beli... tapi tak buat lagi... hehehe... raya ni klu hidang macaron best yg amat kan... ;p
Salam kak! tak pe kak practice make perfect! kita ni pun buat kdg jadi kdg tak hihihi kdg tu bila dah tak jadi terus nyampah nak buat TAPI nak makanlah pulak! cuma nak beli tuu jerr lah mAHAL! :D
wah,menjadi tu..cuba lagi..supaya lagi expert..;-)..
eja - tak berapa nak menjadi..tp tahan sikit drp mula2 tu.
arah - kamu punya macaron cantik..ada feet.
ariba - tak berapa nak menjadi sgt...cuba2
wowwwwww nampak sodap nih.. lelama sure jadik elok tu kan?? nak kena practice lagi n lagi n lagiiiiii :D
shida - Insya ALLAH :)
pernah buat tak menjadi, nak cuba jugak sampai jadi eluk..kali ni nak cuba resipi ni pulak.
teacher - Good luck!
As'salm Lina
tak apalah kalau tak berpuas hati. nanti buat lagi sampai jadi elok macam yang ssebelum tu. kak ct masih tak cuba lagi nak buat. tambah2 pulak orang2 kat rumah ni semuanya tak gemar makan yang manis2 lah Lina. jadi nak buat tu macam tak sampai hati jer..hihi
Ct Delima - Terima kasih !
Salam Ina...semangat Ina tetap tak pudar...masih cuba dan cuba, syabas! Saya dah tak berkesempatan nak 'bake' atau masak yang special dah masa ni..dah start kerja semula di Seri Petaling.
Ummi Nor - Thanks for visiting...wellcome back to world of work...
try to keep the egg white in the refrigerator for 3 days.
Nurul - Thanks for the tip..Insya ALLAH will try someday.
Post a Comment
Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!