copy from blog : Ita
1 1/4 cup tepung - ita guna tepung kek
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar serbuk koko
1 sudu besar pewarna merah - ita guna 1 1/2 sudu kecil
57 gm butter tampa garam
3/4 cawan gula - ita guna gula kastor
1 biji telur - ita guna gred A
1/2 sudu kecil esen vanila
1/2 cwn buttermilk - ita guna susu segar (boleh + 1/2 sudu jus lemon)
1/2 sudu kecil cuka masakan
1/2 sudu kecil baking soda
Panaskan oven pada suhu 175 C. Bergantug pada oven ita guna 165 C ( Yg ini kena tengok jenis oven sendiri ekk)
Dalam satu bekas, ayak tepung, baking powder dan garam. Ketepikan
dalam satu mangkuk yg kecil. satukan serbuk koko dan pewarna merah dan kacau rata hingga menjadi paste. Ita tambahkan sedikit air supaya mudah melarut.
Dengan menggunakan mixer, pukul butter dan gula hingga lembut dan ringan.
Masukkan telur dan pukul lagi hingga bergaul sempurna.
Masukkan esen vanila dan campuran koko dan pewarna merah tadi dan pukul lagi hingga sebati.
Masukkan tepung berselang seli dgn buttermilk. Mulakan dengan tepung dan diakhiri dgn tepung (tepung, susu, tepung, susu dan akhir tepung)
Dalam satu bekas kecil yg lain satukan cuka dan baking soda.
dan kemudian masukkan ke dalam adunan tadi. Gaul kan sempurna dgn spatula.
Tuangkan adunan tadi ke dalam bekas loyang pembakar berukuran 6inc yg telah di gris dgn butter dan di alas dasarnya dgn kertas minyak.
Bakar pada suhu 175 C selama 50 minit atau sehingga masak. Ita bakar selama 1 jam.
Setelah kek masak, sejukkan dahulu atas redai hingga ia benar2 sejuk.
Setelah itu potong kek kepada 2 atau 3 bahagian.
Sapukan Cream Cheese ke atas setiap lapisan kek.
Akhir sekali salutkan keseluruhan kek dgn cream cheese. Simpan dalam peti sejuk sebentar hingga cream cheese keras sedikit.
Keluarkan dan deco lah kek dgn baki cream cheese mengikut creativiti anda.
Cream cheese frosting
125g cream cheese
50g butter tampa garam
110g gula icing - boleh kurangkan
1 cwn fresh cream - pukul hingga kaku
Pukul cream cheese dgn butter sehingga lembut
Turunkan speed mixer kepada kelajuan rendah dan masukkan gula icing sedikit2 sehingga bergaul sempurna.
Campurkan whipped cream yg telah kaku tadi dan gaul dgn spatula
*Adunan cream Cheese Frosting ni agak lembik. Jadi ita tambahkan sedikit creamwell untuk memudahkan mendeco atas kek.
9 comments:
Memang sedap RV ni kak.. Raya ni order kat k.lina je la.. bole?
zira - No...No...NO...baca la citer cam mana nak buat cake ni, sambil buat sambil berborak ngan darwisy...mulut nya tak henti2 bertanya itu ini....Dlm hati takut cake aku ni bantat la pula..duduk melayan dia bercakap mata tengok bahan2....kalau mata kita duduk pandang bahan2 je dia pulak pusing kan kita suh tengok muka dia.
kita suke kek yg panas-panas baru keluar oven... tak yah make-up... terus je ngap... ;p
maria - betul tu makan panas2 mmg sedap kan :)
Kak Ina, akhirnya berjaya jugak...Saya akan menyusul..Nanti nak beli cream cheese dulu...baru la 'gempak'...Pewarna yg cantik beli cap bintang tu akak.. Sy tgk Rai -Sweet Vanilla tu guna pewarna cap ini..Tapi kn buh banyak sket..jgn buh setitik dua je..nanti warna pucat..cer bubuh sesudu ke..mesti cantik..
lina..
share arrr... resepinya...
akak pun teringin nak buat....
hawa - Husband kak lina cakap sedap cake ni...betul kata blog ita tu husband dia pun kata sedap...warna tu cam tak cantik...Terima kasih awa membantu...
Ibu n Abah - Boleh nnt lina share kan....kita sama2 mencuba :)
hohohohohooh leh cuba arr pasni
lelord - sila kan mmg tak cerewet dah buat nya.
Post a Comment
Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!