Assalamulaikum dan selamat malam....Hari ni diberi kesempatan olehNYA merasai nikmat nya lagi dan lagi Roti yg sgt popular dikalangan blogger masakan....emmm lina pun turut sama terasa kehangatan, keterujaan utk memcuba Cinnamon Pull Apart Bread....Ternyata tidak mengecewakan kami sekeluarga....Alhamdulilah sgt sedap bau harum Cinnamon...sgt menyelerakan...Terima Kasih kepada semua rakan blogger yg telah mencuba dan membuat review menyatakan sgt sedap...mereka2 adalah Shida, K.Nor, Izah muffin lover, Noorsha dan Dayang Jack...lina copy recipe ni drp
Dayang Jack dua tempat iaitu drp
hawa...telah membuat nya beberapa kali...kepada yg berminat blog ke blognya.
Ini hasil nya antara roti yg sgt mudah utk menyediakan tak PERLU BreakMAKER ok...kacau2 dgn SUDU shj...dan rehatkan 1 jam...yg lain2 ikut recipe Insya Allah menjadi..
Close up sikit...anda teruja....?
|
Ada gula dan cinnamon yg telah kita lapis2 kan tadi....sgt menyelerakan...Minum dengan Nescafe panas...sgt sesuai mlm2 mcm ni jika tidak mahu makanan yg berat2....apa pun terpulang pd diri sendiri nk makan waktu bila....mai check recipe nya ...selamat mencuba!
- 2
3/4 cups plus 2 tbs tepung
- 1/4
cup gula kasar
- 2
1/4 sudu kecik yeast
- 1/2
sudu kecik garam
- 4
tbs butter
- 1/3
cup susu penuh krim
- 1/4
cup air
- 2
biji telur (size A)
- 1
sudu kecil Vanilla extract
For the Filling
- 1
cup gula kasar ~ k.nor letak 1/2 cawan gula castor (boleh gak gantikan dgn
gula perang) - DJ guna gula perang ( lina pun sama guna gula perang)
- 2
sudu kecil serbuk kayu manis (cinnamon) ~ k.nor letak 1 sudu kecil jer - DJ letak 1/2 sudu kecil ( lina ikut DJ letak 1/2)
- 1/2
sudu kecil serbuk buah pala (nutmeg) ~ k.nor skip sbb tak ada stok ( x letak mmg tak ada)
- 4
tbs butter - dicairkan sehingga menjadi brown
Cara:
- Dalam
mangkuk yang besar, campurkan 2 cups tepung, sugar, yeast, and salt.
Ketepikan.
- Pukul
telur, ketepikan.
- Dalam
small saucepan, campurkan susu dan mentega, panaskan sehingga mentega
cair. Ketepikan dan masukkan air dan vanilla extract. Biarkan seketika
sehingga mixture menjadi suam2 kuku.
- Tuangkan
mixture susu dan mentega tadi kedalam bahan kering, kacau dengan senduk.
Masukkan telur dan kacau lagi. Add 3/4 cup tepung, dan uli sehingga
sebati. The dough will be sticky. Masukkan dough kedalam mangkuk besar
yang telah di gris dengan butter/minyak. Tutup dengan kain atau cling
wrap, biarkan sehingga dough naik 2 kali ganda.
note :
dough yang the naik, boleh disimpan di dalam peti semalaman, dan diguna
keesokan hari. (I skipped this)
- Sementara
menunggu dough naik, campurkan gula, serbuk kayu manis dan serbuk buah
pala di dalam mangkuk.
- *utk
kaedah membentuk roti ni sila rujuk/klik pada link Joy OF Baker atau Shidah.
Bila dough dah naik 2 kali ganda, bolehla
dimasukkan kedalam oven yang telah dipanaskan. | |
|
|
Posted by
lina
at
7:03 PM
6 comments:
roti ni mmg mudah disediakan..kan..
Teringin sangat nak buat tapi masih ragu2 lagi.
Izah - Ya betul..:) boleh buat selalu
kak Sam - Jgn ragu2 ikut recipe Insya ALLAH menjadi...lina teruja bila melihat kat blog dayang Jack. Tengok kelembutan roti yg di perkatakan oleh nya...membuat kan tak sabar nak mencuba. Selamat meroti kak sam...
Ya Allah .. Nampak sedapnye kak .. Mesti lagi sedap kalau dapat makan masa panas2 kan :)
aida - makan masa suam2 tu dengan nescafe...harum sgt bau cinnamon. dah sejuk pun ok still lembut mcm roti slice
Post a Comment
Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!