|
Assalamualaikum all dan selamat petang....dh lama kerja bake ini bercuti....teringin sgt nak makan cake drp blog En Mat gebu...ternyata sgt berbaloi cake ini sgt sedap....moist , lembut wangi bau strawberry sgt fresh....gambar ni dh rotate tp bila upload ttp jadi macam ni jugak...ada sesiapa boleh tolong.... |
ada extra dlm cup 6 pcs...sesuai la utk makan di rumah....
Ni dah malam...lil darwisy nak juga cake yg dimakan di ambil gambar...abis satu ketul...bangga dia makan...sedap sgt ummi....tp mmg betul sedap betul kata mat tu...kalau tak caya boleh pi blog En Mat click di
SINI
Yg ni di bawa ke office...Alhamdulilah...semua suka....Terima Kasih En Mat Gebu
|
Cake ini sebenarnya telah di cuba oleh zue...masa majlis makan2 tu yg teringat nak makan lagi...sebab sedap....siapa yg teringin nak buat cake tp tercari2 cake apa...Cuba la cake ini pasti tak kecewa...
BAHAN-BAHANNYA :-)
300 g mentega (guna unsalted butter lagi sedap)
280 g tepung gandum*
1 camca besar susu tepung*
1 camca teh baking powder*(*digaul rata dan ayak)
5 biji telur gred A
1 camca besar ovallate
250 g gula halus
30 g gliserin* ( lina guna whipping cream)
20 ml air*(*disatukan) ( jadi lina skip ) ikut nota mat
1 1/2 camca teh coklat emulco
1 camca teh strawberry emulco
1 /2 camca teh rose essence
CARA
MEMBUATNYA :-)
- Lenser tin berukuran 8 x 8 x
3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser kertas
tadi dengan sedikit mentega. Ketepikan.
- Putar mentega hingga pucat,
pada speed sederhana, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis,
putar rata dan alihkan ke dalam mangkuk lain.
- Dalam mixing bowl yang
bersih dan kering, masukkan gula halus dan ovallate, putar hingga rata.
Masukkan kelima2 biji telur, dan putar pada kelajuan tinggi hingga telur
kembang dan kental seperti adunan baulu (macam dalam gambar).
- Perlahankan sedikit speed
dan masukkan adunan no. 2 sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan
masukkan bancuhan air + gliserin, gaul rata.
- Bahagikan adunan kepada 3
bahagian. 1 bahagian + coklat emulco, 1 bahagian + strawberry emulco dan 1
bahagian + rose essence (yang ini biar plain). Tuang aduan secara
berselang seli dalam tin tadi. Lorekkan dengan hujung pisau atau chopstik,
pastikan hujung pisau/chopstik sampai ke dasar adunan.
- Bakar dalam oven yang telah
dipanaskan pada suhu 175C selama 55 minit hingga 1 jam, bergantung pada
oven masing2. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan.
CATATAN
MAT GEBU :- Kalau
tak de gliserin, abaikan gliserin dan air, ganti dengan 50 ml susu cair atau
whipping cream. Pasal perisa dan pewarna untuk marble tu boleh ikut citarasa
masing2. Oven perlu dipanaskan 10 minit sebelum membakar kek.
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
|
Posted by
lina
at
4:31 PM
1 comment:
nampak sedap kek tu... saya kalau bab membakar ni selalunya tak berapa menjadi...
Post a Comment
Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!