rupa cake baru keluar drp oven |
utk dibawa ke office |
bahagian alia bawa ke sekolah...Alhamdulilah kawan2 alia sgt suka minta buat kan lagi...Insya Allah anak2 |
Alhamdulilah.....hari semlm berjaya merajinkan diri utk membuat light cheese cake....gebus dan sgt sedap ni....tq hasue......share recipe ini beliau byk kali dh buat....next time nak cuba pulak gabungan dgn filling blueberry....pasti lg sedap.....
Rasa cheese yg sedang2......dh ready untuk ke office....pasti nya lina akan guna kan recipe ini lg....okay babai...... spt yg dijanji kan ini la recipe nya....cuba2 la semak....rasa tak susah utk membuat nya cuma kena merajinkan diri utk membuat nya....selamat memcuba
Sumber Hasue
mula2 intai kat blog aku bukanmasterchef
Bahan2:
Sent from my Samsung Galaxy Tab
Sumber Hasue
mula2 intai kat blog aku bukanmasterchef
Bahan2:
- 300ml susu segar (Lina guna susu cair ideal )
- 6 keping keju kraft (boleh juga guna cream cheese
- 3 biji telur gred A
- 90g gula halus
- 110g tepung gandum
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 110g mentega/marjerin
- Blueberry filling secukupnya (yg ni tak letak sbb tak ada stcok)
- Panaskan oven pada suhu 180c,gris loyang dgn mentega dan tabur tepung atau alaskan dengan baking paper.
- Dengan api perlahan,panaskan susu dalam periuk dan masukkan kepingan keju. Kacau sehingga cair dan masukkan mentega/marjerin.Kacau sehingga mencair dan ketepikan.
- Asingkan putih dan kuning telur(kuning telur diletak di dalam bekas yg agak besar untuk 1 adunan)
- Pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue(adunan betul2 ringan sehingga bekas diterbalikkan adunan x tumpah)
- Pukul kuning telur sehingga berkrim dan tambahkan adunan susu yg dipanaskan tadi..kacau perlahan.
- Ayakkan tepung gandum ke dalam adunan dan kaup balik sehingga sebati.
- Setelah itu masukkan adunan meringue dan kaup balik lagi sehingga sekata
- Masukkan esen vanilla dan sebatikan adunan
- Ambil loyang yg sudah digris tadi dan masukkan 2 senduk adunan,picitkan blueberry filling (gunakan icing bag atau plastik bersih yg digunting sedikit hujungnya)dengan cara bulatan di sekeliling adunan.
- Setelah itu cedukkan lagi 2 sudu dan ulang langkah 9 sehingga adunan habis
- Bakar pada suhu 175c menggunakan kaedah bain marie(letakkan loyang adunan di dalam loyang lebih besar yg berisi air panas ketika membakar) selama 50 minit atau sehingga masak(bergantung pada jenis oven)
Sent from my Samsung Galaxy Tab
No comments:
Post a Comment
Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!