rupa mmg tak menarik la...tangan mmg tak berseni... |
harum semerbak......peminat cheese cake sila memcuba....mmg tak rugi tau! |
Lagi light blueberry cheese cake pulak....teruja sgt tengok hasue nya cheese cake....ternyata sgt sedap....terasa kemasaman blueberry match dgn rasa cheese.....light je dan sgt lembut....
Teruja boleh start baking....ya...ngeh...ngeh....
Cedok kat blog hasue....
Bahan2:
Sent from my Samsung Galaxy Tab
Cedok kat blog hasue....
Bahan2:
- 300ml susu segar
- 6 keping keju kraft
- 3 biji telur gred A
- 90g gula halus
- 110g tepung gandum
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 110g mentega/marjerin
- Blueberry filling secukupnya
- Panaskan oven pada suhu 180c,gris loyang dgn mentega dan tabur tepung atau alaskan dengan baking paper.
- Dengan api perlahan,panaskan susu dalam periuk dan masukkan kepingan keju. Kacau sehingga cair dan masukkan mentega/marjerin.Kacau sehingga mencair dan ketepikan.
- Asingkan putih dan kuning telur(kuning telur diletak di dalam bekas yg agak besar untuk 1 adunan)
- Pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue(adunan betul2 ringan sehingga bekas diterbalikkan adunan x tumpah)
- Pukul kuning telur sehingga berkrim dan tambahkan adunan susu yg dipanaskan tadi..kacau perlahan.
- Ayakkan tepung gandum ke dalam adunan dan kaup balik sehingga sebati.
- Setelah itu masukkan adunan meringue dan kaup balik lagi sehingga sekata
- Masukkan esen vanilla dan sebatikan adunan
- Ambil loyang yg sudah digris tadi dan masukkan 2 senduk adunan,picitkan blueberry filling (gunakan icing bag atau plastik bersih yg digunting sedikit hujungnya)dengan cara bulatan di sekeliling adunan.
- Setelah itu cedukkan lagi 2 sudu dan ulang langkah 9 sehingga adunan habis
- Bakar pada suhu 175c menggunakan kaedah bain marie(letakkan loyang adunan di dalam loyang lebih besar yg berisi air panas ketika membakar) selama 50 minit atau sehingga masak(bergantung pada jenis oven)
Sent from my Samsung Galaxy Tab
No comments:
Post a Comment
Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!