Finally my chocolate cake meleleh
Labels: CakeAlhamdulillah setelah tiga kali percubaan membuat cake chocolate,kali ini baru memenuhi piawaian rasa lidah saya.....dengan topping meleleh.....jadi kesukaan...credit to my sister ita....
Pesanan buat diri sendiri : Benar ilmu perlunya ada GURU tidak kisah la ilmu apa tidak cukup sekadar membaca serta berguru dgn pak google sahaje....itulah kesimpulan nya jika tidak tersesat jalan....:)
bahan2 yg diperlukan
Bahan A
1) 250gm butter
2) 3 cawan gula pasir ( boleh kurang kan jika tk nk manis)
Bahan B
3) 3 cawan tepung naik sendiri
4) 1 cawan cocoa powder
5) 1/4 sudu kecil soda bikarbonat
Bahan C
6) 4 biji telur gred A
7) 2 cawan air sejuk dlm peti ais
cara2
bahan 1 & 2 di ramas sehingga hancur @pun boleh pukul sehingga gebu, ayak bahan 3,4 & 5 dan gaulkan bagi sebati. lepas tu pecah kan telur dalam bahan A pecahkan telur sebiji sehingga habis gaul kasi sebati....
lepas tu boleh masuk tepung selang seli kan dgn air sejuk dlm peti ais sehingga habis...
boleh di kukus selama 1 jam 15 minute...
Topping
1) 1 kotak 125 ml susu perisa coklat
2) coklat masak agak2[
3 Butter satu sudu
4) Susu pekat 1 sudu ( optional)
saya copy drp blog airtanganku
Senang nak rujuk kembali.....rupa nya ada perbagai cara.... :)
RESIPI 1
300g coklat masakan - potong kecil
200g UHT whipping cream (selalu saya guna jenama Anchor)
1 sudu besar mentega
- Panaskan whipping cream di atas api hingga mendidih sedikit dan matikan api.
- Masukkan coklat atau tuang atas coklat dan kacau hingga sebati. Masukkan pula mentega dan sebatikan.
RESIPI 2 - Dayangjack
100g coklat masakan
125ml susu segar
50g mentega
4 sudu besar madu/gula
- Satukan kesemuanya dan masak dengan kaedah double boil sehingga agak pekat
RESIPI 3 - Kak Nor
300g coklat masak
1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar mentega
1/4 cawan air panas (untuk step ke2 nak bagi cair dan meleleh)
- Panaskan susu pekat dan susu cair menggunakan double boiler.
- Masukkan coklat, kacau sebati. Sesudah itu masukkan mentega dan curah 1/2 bahagian atas kek. Simpan dalam 15 - 30 minit.
- Panaskan lebihan coklat dan tambah air panas. Kacau dan curahkan ke atas kek tadi
RESIPI 4 - Buku Panduan Asas Menghias Kek
300g krim putar (whipping cream)
600g coklat masakan - cincang
1/2 cawan sirap glukos/madu
2 sudu kecil mentega
- Panaskan whipping cream sehingga hampir mendidih. Curahkan ke atas coklat dan kacau sebati.
- Masukkan sirap glukos
- Akhir sekali masukkan mentega
RESIPI 5 - Dari buku lama saya
50g serbuk koko
1 sudu besar minyak
1/2 tin susu cair
1/2 tin susu pekat (atau ikut manis yg disukai)
- Campurkan kesemuanya dan panaskan atas api perlahan sambil mengacau hingga sebati dan likat
masak di atas apa perlahan hingga kelihatan pekat..
Sent from my Samsung Galaxy Tab
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
4 comments:
memang menggoda kek coklat dengan topping meleleh tu..yummy!
Assalammualaikum kak ...
Alaaa .. ruginya tak turun bawah semalam ... -_-"
Bbwan :)
aida next time turun :)
Post a Comment
Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!