This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

Apple pie


Alhamdulillah....first try apple pie in the house....Alhamdulillah tidak menghampakan....recipe cedok drp blog En Mat gebu....mmg berbaloi utk mencubanya....terima kasih En mat...beliau ada perbagai version apple....apple merah, hijau dan kismis....serta lina tambah kan sedikit jus limau....mmg mantap gabungannya.

APPLE PIE MAT GEBU

Bahan-bahannya:- ( 10 orang ke atas )

6 biji epal hijau, dikupas kulit, potong 12 setiap 1 biji epal

200 g gula pasir

50 g kismis

20 g tepung jagung, bancuh dgn sedikit air


UNTUK DOH PIE :-

500 g tepung halus (tepung gandum pun boleh......)

200 g mentega

2 biji telur Gred A, dikacau sedikit

250 g gula halus


Cara-cara nya:-

  1.  Dalam periuk masak gula pasir hingga cair dan keperangan. 
  2. Masukkan epal dan kismis. Gaul rata. 
  3.  Masukkan bancuhan tepung jagung dan masak hingga pekat. Sejukkan.
  4. Untuk doh pula, ayak tepung dan gaulkan dengan gula halus hingga rata. 
  5. Masukkan mentega dan gaul hingga menjadi seakan2 serbuk roti. Tuang telur yg telah dikacau tadi   sedikit demi sedikit sambil digaul hingga terhasil doh yg tidak melekat dimangkuk adunan. Jangan bimbang jika telur tidah habis digunakan. 
  6. Bungkus dgn plastik dan sejukkan 30 minit.
  7. Selepas 30 minit keluarkan doh dan biarkan sebentar. Kemudian canai doh diantara 2 plastik hingga menjadi kurang lebih 1/2 cm tebal. Doh mesti dicanai lebih besar dari mangkuk pie.
  8.  Perlahan-lahan tanggalkan plastik bahagian atas dan dgn cermat terbalikkan doh ke dalam mangkuk pie. Ratakan perlahan2 hingga menutupi kesemua bahagian dalam mangkuk itu. Potong lebihan doh.
  9. Tuangkan inti yang telah sejuk.
  10. Tutup permukaan pie dgn lebihan doh, buat cara sama seperti cara no.7 & 8. Sapu dgn kuning telur dan larikkan dgn garfu secara bersilang utk menghasilkan corak. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C selama 30 minit.
  11. Sejukkan pie sebelum dipotong. Selok2nya gunakan tin khas untuk membuat pie atau quiche yg dasarnya boleh ditanggal keluar

Sent from my Samsung Galaxy Tab

No comments:

Post a Comment

Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!

Nuffnang