Lagi dan lagi kali ini tambah sos ikan...terbaik.....ikan bilis nak makan baru letak nnt lembik kurang syok... :)
KERABU JANTUNG PISANG IKAN BILIS
by : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
- satu biji jantung pisang
- 3 biji bawang merah kecil
- 2 ulas bawang putih
- 6-10 biji cili padi
- 1 tangkai lada merah - hiris
- 1 inci belacan bakar ( lina x letak)
- 1/2 biji bawang besar - mayang halus
- 1 biji tomato - buang empulur dan hiris
- 2 biji limau kasturi - lebihkan jika ingin lebih masam
- 1 mangkuk kecil ikan bilis goreng
- gula@perisa
- garam
- sos ikan (lina tambah)
- Kupas kulit jantung pisang yang keras hingga ke kulit yang putih. Rebus dengan sedikit garam lebih kurang 15minit atau hingga masak/lembut. Toskan, perah dan hiris nipis. Ketepikan.
- Tumbuk bawang merah, bawang putih, cili padi, lada merah, dan belacan bakar hingga lumat.
- Satukan jantung pisang yg telah dihiris tadi, bawang besar mayang, dan tomato.
- Kemudian masukkan garam, sedikit gula@perisa dan juga bahan tumbuk tadi.
- Masukkan ikan bilis goreng.
- Perahkan limau kasturi. Ambil jus sahaja.
- Gaul mesra.
- Segera dihidang ketika ikan bilis tengah rangup.
Sent from my Samsung Galaxy Tab
No comments:
Post a Comment
Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!