Alhamdulillah akhir nya berjaya memcuba membuat sendiri sambal hitam pahang...recipe saya ambil drp blog kak madiha.....terima kasih terbaik.....gambar kurang memuaskan dh malam ambil ala kadar....
Sambal Hitam Pahang
Resepi : Mertua MaDiHaA
Sumber : MaDiHaA
Bahan2
½ cawan belimbing buluh rebus [rujuk resepi
cara2 merebus]
½ cawan cili padi (ikut kepedasan masing2)
2 cawan ikan bilis yang telah dikopek
6 ulas bawang merah [3 ulas ditumbuk, 3 ulas
dihiris nipis]
5 sudu besar kicap manis atau secukup rasa
garam & gula secukup rasa
1 cawan minyak masak
Cara2 Menyediakan
1. Sediakan terlebih dahulu belimbing buluh.
Kuantiti belimbing buluh terpulang masing2. Belimbing rebus ni boleh
disimpan dalam peti sejuk sebagai stok. Jadi bolehlah rebus banyak2 &
simpan stok. MaDiHaA buat banyak juga rasanya lebih dari 1/2 kg belimbing
buluh segar. Belimbing hendaklah dicuci bersih. Masukkan ke dalam
periuk TANPA AIR dan renih dengan menggunakan api yang kecil. Biar
sehingga belimbing mengeluarkan jusnya sendiri & kecut. Selang
seminit atau dua minit mesti dikacau supaya periuk tidak hangit. Biarkan
sehingga belimbing mengecut & jusnya betul2 kering dengan api yang kecil
sehingga warna belimbing bertukar menjadi gelap.
PESANAN: jika nak guna untuk buat sekali je sambal
ni.. memadai hanya rebus anggaran 10 biji belimbing sehingga belimbing bertukar
warna coklat saja. Tujuan merebus belimbing sehingga betul2 kering &
gelap adalah untuk tujuan simpanan.
PESANAN KEDUA: Sila guna periuk yang buruk2 je
untuk rebus belimbing sebab belimbing punya asid yang kuat & boleh jadikan
periuk bertukar jd kusam. MaDiHaA guna periuk nasi yang dah tak guna (yg ibu
periuknya dah rosak.. hehe). Kalau kat kampong biasanya dorang guna tin minyak
masak yg empat segi tu untuk rebus belimbing ni..
2. Tumbuk cili padi sehingga halus.
Tumbuk 3 ulas bawang merah sehingga lumat. (3 ulas lagi dihiris nipis)
Tumbuk juga ikan bilis tetapi jangan terlalu lumat. Tumbuk belimbing
buluh juga separa lumat.
3. Panaskan minyak masak dalam kuali.
Tumiskan bawang yang dihiris sehingga wangi. Masukkan bahan2 tumbuk
sekaligus & tumislah sehingga bahan2 tersebut sehingga nampak agak kering
& garing (agak lama juga). Tambahkan kicap manis, garam & gula
secukup rasa. Biarkan sambal kering sedikit (seperti serunding gitu).
Bila dah garing tutupkan api lalu tolakkan sambal ke tepi kuali beberapa minit
supaya minyak tos sebelum dihidang. Atau boleh juga angkat dan sejatkan
sambal menggunakan penapis santan sebelum dihidangkan dengan nasi putih atau
ketupat pulut.
4. Sambal ini boleh disimpan lama & boleh buat
banyak2 untuk simpan stok. Boleh dihidang dengan apa saja juadah
yang rasa sesuai dihati anda... Sedap yang teramattttt!!!
Sent from Samsung tablet
No comments:
Post a Comment
Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!