This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

First time my homemade yogurt

Susu tepung sedang di panaskan
Make sure beli streptococcus thermophilus lactobacillus acidophilus
Proses pemerapan jgn di buka sehingga disarankan lina tunggu subuh baru buka
Tara hasil nya....pekat....masuk kan dlm peti sejuk makan dgn buah segar atau apa sahaje dlm masakan
Alhamdulillah hasil yg sgt berbaloi2.....tqvm lydia honey....lina buat mlm drp pukul 9.00pm biarkan di dapur sehingga subuh......lepas ni masuk kan dlm peti ais boleh makan dgn fresh fruit......


HOMEMADE YOGURT
1 cawan milk powder
4 cawan air
2 tbsp yogurt

How to prepare:
Masak susu dan air until boiling.
Matikan api dan biarkan sehingga suam dan masukkan yogurt, kacau sedikit tuangkan ke dalam Tupperware.
Tutupkan Tupperware anda rapat dan balut dengan kain selimut sepenuhnya dan biarkan Tupperware yang dibungkus dengan selimut tu untuk 3-4 jam pada suhu bilik atau semalaman di dapo anda lagi baik.
Selepas itu dalam keadaan ini susu tadi akan membeku menjadi yogurt dan bolehlah simpan dalam peti ais dan sedia untuk dihidangkan.

(Note:- nisbah/sukatan untuk 1 cawan milk powder : 4 cawan air. Cari full cream milk untuk hasil yang baik dan jangan buka2 selalu biarkan ianay membeku sendiri, inshaa Allah..)
Tahan daalm seminggu ++ ikut cara pengunaan dan penyimpanan..makin lama yogurt makin masam tak caya test la yg baru dan lama..
Dicatat oleh Lydia Honey
— with
Tester by
--
lina




Sent from Samsung tablet

No comments:

Post a Comment

Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!

Nuffnang