This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

Bingka labu tanpa telur

Bingka labu tanpa telur ( rujukkan drp yatie memories blogspot)
Bahan-bahan  
250 gm labu - tanpa kulit, direbus
1/2 cawan gula halus
1/2 cawan santan pekat
3/4 cawan susu cair/sejat
1 sudu besar susu pekat manis
1/2 sk garam1 cawan tepung gandum1 sudu besar mentega/majerinsedikit
 pewarna kuning (akak tak bubuh)sedikit bijan utk tabur atas kuih (Yatie tambah)
Cara-cara
Satukan kesemua bahan2 dalam blender dan kisar halus.Tuangkan adunan ke dalam mangkuk dan kacau hingga rata.Tuang adunan ke dalam acuan/loyang yang telah disapu mentega/majerin/minyak.Bakar pada suhu 160C selama 45 min atau hingga masakSejukkan bingka,potong kecil dan boleh dihidangkan.
** Yatie guna acuan bahulu kemboja, sapu butter/minyak di sekelilingnya dan panaskan sebentar. Bila dah panas baru tuang adunan dan tabur bijan atasnya. Yatie bakar 1/2 jam pertama guna api bawah je dan 1/2 jam lagi guna api atas dan bawah. Kalau nak garing lagi guna api atas je dlm 5 minit...bergantung pada oven masing2 ya. Biarkan kuih betul2 sejuk barulah keluarkan dari acuan. InsyaAllah ianya mudah di keluarkan dan tak melekat.

Sorry la gambar tak cantik tp sedap bingka ni. 

No comments:

Post a Comment

Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!

Nuffnang