emmm mmg sedap sup ayam makan bersama Pegedil tambah lagi makan bersama nasi panas. rasa nyer sup ayam semua orang tahu nak buat kan jd tak yah la letak cam mana nak buat ye.
Huh pegedel ni mmg lama betul tak buat.....recipe ni diajar oleh officemate mas mmg teror bak memasak ni.....Terima kasih banyak2 bagi tahu macam mana nak buat pegedil ni...sgt menghargainyer.
Ni b4 di goreng dan kalu tak abis jgn digoreng semua boleh disimpan dlm peti ais.
B4 di bulat2 kan
A very simple pegedil recipe from my friend mas,
Bahan-bahan :
5 biji ubi kentang - dipotong wedges dan digoreng selama 5 min
2 senduk besar daging cincang - ikut suka berapa banyak nak letak dan di goreng tanpa minyak sehingga daging kering)
bawang goreng (Ni agak2 jer)
daun sup - dihiris halus
serbuk lada hitam ( Lina letak lada putih)
Serbuk Kurma ( Ni pun agak2 jer)
garam secukup rasa
1 biji telur - dipukul
cara:
- ubi kentang yg telah digoreng di lenyekkan dan digaul bersama dengan daging cincang, daun sup dan bawang besar yg telah dipotong dadu
- masukkan serbuk lada hitam dan garam
- ambil sedikit adunan, bentukkan bulat dan leperkan sedikit
- panaskan minyak, celupkan pegedil di dlm telur dan goreng hingga keperangan.
Posted by
lina
at
10:22 PM
3 comments:
wahhhh sedap nya begedil + sup ayam tu.. hmmm bulih tiru nih :D
waaa..sedapnya...slluurrpp...:-)
Shida - bulih sila2 sgt2 dialukan
Ariba - :)
Post a Comment
Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!