Buttery Orange Cake...kesukaan Mr. Hubby...
Ni la cheese cake yg tak menjadi tu sbb tak balut betul2 aluminum foil tu jadi air dah masuk kat dlm cake...tp rasa cheese tu ttp sedap ...cuma base nyer habis kembang.....sedih sgt...tak apa nnt lina cuba buat lagi...kali ni nak beli loyong yg besar supaya boleh letak dan tak perlu di balut2 kan lagi....apa pun corak nyer tu pun hamtam saje...rupa mmg out la....recipe ni drp hana memories
Bahan-bahan
Base (lapisan bawah)
100g biskut marrie @ apa-apa biskut yang sesuai
50g butter - dicairkan - hana buh 40g je
Filling Cream Cheese
200g creamcheese (suhu bilik)
75g gula halus
135g yogurt plain @ apa-apa perisa ikut citarasa
10g tepung jagung
1 biji telur saiz B
80ml whipping cream
1/2 sudu besar jus lemon
1/2 sudu besar lemon zest
sedikit coklat emelco - untuk buat marble
Loyang loose pan 7 inci yang dibalut dengan aluminum foil
Cara-cara
Untuk Base (Lapisan Biskut)1. Hancurkan biskut dan gaul dengan butter cair sehingga jadi macam serbuk roti. Tekan-tekan dalam loyang yang telah dialas dengan kertas minyak dan simpan dalam peti selama 15-12 minit (bukan sejuk beku ye).
Untuk Filling
1. Panaskan oven 150 C.
2. Putar creamcheese hingga sebati. Kemudian masukkan gula dan putar lagi. Masukkan yogurt, putar lagi. Masukkan tepung jagung dan whipping cream dan pukul sebati. Akhir sekali masukkan jus lemon, lemon zest dan telur. Putar lagi sekadar untuk sebatikan semua adunan.3. Tuang dalam loyang yang telah sedia dengan lapisan biskut tadi, ambil 1 sudu besar adunan dan campur dengan sedikit coklat emelco. Letak secara rawak diatas permukaan adunan dan lorekkan guna lidi satay.
4. Bakar dengan suhu 150C selama 1 jam 20 minit atau bergantung pada oven masing-masing dengan cara steam bath (1 loyang berisi air panas kemudian baru letakkan loyang kek yang telah dibalut dengan aluminium foil). - hana bakar suhu 150 selama 1jam10min. itupon keperangan sedikit permukaannya.igtkan nak putih melepak cam k.maz. lenkali kene kurangkan kurangkan suhu lg.5. Bila sudah masak, biarkan kek sejuk dalam oven selama 1 jam (masa ni kek masih lagi sedikit lembut dibahagian tengah, kek akan keras sendiri bila disimpan dalam peti, buka sejuk beku ye) kemudian balut loyang kek dengan plastik wrap dan simpan dalam peti selama 12 jam atau semalaman sebelum dihidangkan.6. Lorekkan ditepi keliling kek dengan pisau yang bermata nipis agar kek tidak melekat pada loyang. Kemudian boleh la dilonggarkan loose pan tadi dan dihias ikut cara masing-masing. (jika perlu, celupkan dulu mata pisau dalam air panas, kemudian lap dan baru digunakan).
Istighasah, boleh ke tak?
1 day ago
6 comments:
bape biji kek ni? 3 biji skali gus..fuh..konyanggg..hehee
izan - sbb sedih dgn cheese cake punya pasal buat tak menjadi...:)
Sedap sungguh Marble Cheese Cake kak lina. sy ni dh la pencinta cheese. dpt rase sepotong pon cm xcukup jek..ahaha
kema - :)
tak pe la kak...biarlah tak ada rupa kan...janji mkn sodap!...hehe
Nieza - haha nieza tp sedih sgt...
Post a Comment
Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!