Resepi Asal: Chef Norzailina Sumber: Noreen & Ummi @Home Sweet Home
Bahan:-
- 1 ekor ikan siakap - dalam 600 gm
- 100 ml air - boleh tambahkan air kalau nk kuah lebih
- 2 camb minyak - untuk menumis
- garam secukupnya
Bahan Cincang Halus:-
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 3 cm halia muda
- 2 biji cili merah
- 2 btg serai (Ini Lina tambah)
Bahan Dihiris Halus:-
- 1/2 kuntum bunga kantan
- 2 helai daun limau purut
- 4 - 5 biji cili padi
Bahan-Bahan Sos:-
- 2 cam. besar cili kisar
- 1 cam. besar sos tomato
- 2 cam. besar sos plum( Sos ni tak letak )
- 2 cam. besar gula pasir
- 2 cam. besar sos cili
- 1 cam. besar jus limau nipis ( lina letak lemon satu biji)
- 1 cam. teh kicap manis
Cara Memasak:-
- Sediakan kukusan. Lumurkan ikan dengan garam dan biarkan selama 10 minit.
- Letakkan ikan di dalam pinggan yang dilengser dengan sedikit minyak dan air.
- Kukus hingga ikan masak.
- Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak. Tumiskan bahan2 cincang selama 1 minit.
- Masukkan bahan-bahan sos dan kacau rata.
- Bila mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air kukusan ikan dan garam.
- Masak hinga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas ikan tadi.
No comments:
Post a Comment
Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!