This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

IKAN SIAKAP STIM TIGA RASA - Kak Ummi Kuantan

Assalamulaikum dan selamat pagi.... Sgt teruja dengan recipe ikan siakap kak ummi kuantan ni....mmg betul2 sedap masak cam ni...dua hari berturut hahaha masak lauk cara yg sama.....cuba lina tambahkan serai dan tomato...sbb alia suka makan tamoto....betul cakap kak ummi makan ngan ulam2 dan nasi panas dh cukup membuka selera...Terima kasih kak ummi share recipe dan rasa nya kalau ikan siakap di goreng buat kuah yg sama pun sedap...

Resepi Asal: Chef Norzailina Sumber: Noreen & Ummi @Home Sweet Home

Bahan:-

  • 1 ekor ikan siakap - dalam 600 gm
  • 100 ml air - boleh tambahkan air kalau nk kuah lebih
  • 2 camb minyak - untuk menumis
  • garam secukupnya

Bahan Cincang Halus:-

  • 5 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 cm halia muda
  • 2 biji cili merah
  • 2 btg serai (Ini Lina tambah)

Bahan Dihiris Halus:-

  • 1/2 kuntum bunga kantan
  • 2 helai daun limau purut
  • 4 - 5 biji cili padi

Bahan-Bahan Sos:-

  • 2 cam. besar cili kisar
  • 1 cam. besar sos tomato
  • 2 cam. besar sos plum( Sos ni tak letak )
  • 2 cam. besar gula pasir
  • 2 cam. besar sos cili
  • 1 cam. besar jus limau nipis ( lina letak lemon satu biji)
  • 1 cam. teh kicap manis

Cara Memasak:-

  1. Sediakan kukusan. Lumurkan ikan dengan garam dan biarkan selama 10 minit.
  2. Letakkan ikan di dalam pinggan yang dilengser dengan sedikit minyak dan air.
  3. Kukus hingga ikan masak.
  4. Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak. Tumiskan bahan2 cincang selama 1 minit.
  5. Masukkan bahan-bahan sos dan kacau rata.
  6. Bila mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air kukusan ikan dan garam.
  7. Masak hinga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas ikan tadi.
Makanlah bersama nasi putih dan ulam-ulaman.

No comments:

Post a Comment

Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!

Nuffnang