Ni kasi pose sikit b4 start makan ye...
Baru la nak masuk kan recipe..ada berani..tunjukan bakat anda pula ye...pastu update...ye...
Ayam Bakar Kak Liza (Forum Melayu.com)
1 ekor ayam (anggaran 1.5 kg atau 1.7 kg)
2 s/b madu
1 s/b air limau kasturi atau sos plum
2 s/b COSWAY Delichef Salted Chicken Seasoning
1 labu bawang besar - belah 4 tapi tidak putus
2 kuntum bunga lawang ]
5 kuntum bunga cengkih ] bahan A
2 biji buah pelaga ]
2 inci kulit kayu manis ]
5 biji kentang kecil - buang kulit
1. Bersihkan dan tos sehingga ayam kering.
2. Gaulkan madu, air limau dan chicken seasoning.
3. Lumurkan ayam dengan bahanyg digaulkan dan perapkan selama 2 atau 3 jam.
4. Masukkan bahan [A] kedalam perut ayam.
5. Masukkan juga bawang besar yang telah dibelah tidak putus.
6. Susun ayam dan kentang dalam loyang tahan panas.
7. Bakar dalam oven selama 1 jam 15 minit pada suhu 200 C.
8. Bila sudah masak 30 minit terbalikkan ayam dan bakar lagi sehingga masak dan lembut.
9. Setelah masak, susun daun salad dalam pinggan dan letakkan ayam diatasnya.
10. Sediakan sos lada hitam.
SOS LADA HITAM
Air ayam dari ayam bakar tadi
2 s/b sos lada hitam ]
1 s/b tepung jagung ]bancuhkan
1 cawan air ]
CARA MASAK Masak semua bahan dan tuangkan atas ayam.
Nota dari Kak Liza : Boleh gantikan COSWAY Delichef Salted Chicken Seasoning dengan garam, 1 s/k lada sulah/lada hitam, 1 s/k rempah kari ayam dan perapkan...
Nak tahu lebih detail pi ke SINI ye kawan2.
Yogurt sourdough starter
1 day ago
1 comment:
wahh!!sedapnya...nak sikit ayam tu..hehehehe..
Post a Comment
Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!