1 ekor ikan siakap, dicuci bersih dibuang perut dan dikelar-kelar (Ikan kembung je)
Bahan-bahan sambal percik
2 cm halia
10 ulas bawang merah (Letak 3 Biji jer sbb ikan dia tak ada besar sgt)
3 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup
2 batang serai dimesin sampai lumat
3 helai daun limau purut
5 biji buah keras (Letak i Biji)
4 biji cili padi (letak 2 biji )
7 biji cili merah (Tak letak )
3 cawan santan pekat (dari 3/4 biji kelapa yang diparut)
jus dari sebiji limau nipis atau lebih
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menggoreng
beberapa helai daun pisang
2 helai daun pandan (Ni x letak )
sekeping kertas timah (aluminium foil)
Cara-caranya
1. Panaskan minyak dan tumis rempah-rempah yang dimesin sampai wangi. Masukkan santan dan masak perlahan-lahan sampai ianya pekat. Masukkan garam, gula dan jus limau nipis
2. Letakkan ikan yang beralaskan daun pisang dan daun pandan diatas kertas timah dan sapukan kuah percik di rata-rata ikan. Bungkus rapat-rapat (kalau tidak bungkus pun tak apa) dan dibakar pada suhu 180 darjah C selama 20 minit sampai masak
Nota: Overall..the taste quit good....i like... i'll try it again...