This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

@ Playground KLCC

Assalamualaikum semua.....seronok betul adik kakak ni mandi kolam....kat mana lg kalau tak kat KLCC free....
lepas mandi main buai pulak...sampai tak nak balik lepas abis makan roti satu ketul.
saje nak ambil gambar ni kakak dah makan separuh...tak henti2 kata sedap nyer ummi buat roti....lain kali buat lagi ya ummi....ye la rasa nak tercabut jer tangan ummi menguli ....ngeh...minta ada yg simpati.....:)
Wan dan alia....seronok sgt hari ni.....tu jer citer di hari sabtu kami....
8 comments

SOFT BUTTER BUN

Ni la rupa rotinya....lembut jer....tak tipu...tak caya cuba la sendiri....
Ni la hasil nyer lembut jer ....mmg puas ati la walaupn penat menguli....:) Tak sapu telur takut nnt mak tak makan....jd nampak kering sedikit....
Alhamdulilah roti sulung ku pada pagi ini akan menjadi sarapan kami sekeluarga....dlm 30 minute boleh merasa....oleh kerana dah tak sabar sgt dh nak meroti setelah melihat step daripada blog mama fami.....akhir nyer telah membuat walaupun tak cantik mana....ni percubaan pertama.....tp melihat hana dun jauh itu telah membuat lagi bertambah keinginan meroti...... tengok la gambar dia cantik sgt....sesiapa yg tengok pasti tergoda...hahaha. ada step yg tersalah buat...hahaha....nnt lina upload gambar nyer ye......ni lembab sgt nak upload gambar byk2.. Menguli pakai manual rasa cam nak tercabut bahu ni....dah lenguh2....tangan pun dah kembang....to my lovely hubby.....tolong yerk....beli kan bread maker.....boleh buat selalu....ngeh..ngeh... Terima kasih tak terhingga pada mamafami....share step by step dan recipe nyeer sekali....semoga Allah dpt membalas kebaikan nya..... mai tengok cam mana cara nak buat..... Sumber : Channel2004 via NoorMasri Bahan-bahan : 140 ml air1 butir telur 30g gula kastor 1 sudu kecil garam 1/2 sudu kecil pelembut roti (mama tambah) 250g tepung high protein 50g tepung superfine2- 1/2 sudu besar susu tepung (mama gunakan susu tepung Fernleaf) 1-1/2 sudu kecil yis kering 30g majerin, pada suhu bilik sosej secukupnya Chocolate filling Buah ceri untuk hiasan Bijan untuk hiasan Utk Sapuan: 1 biji telur + 1 sudu besar susu - campursket mentega Kaedah penyediaan : Campurkan semua bahan kecuali mentega dan uli sehingga membentuk doh. Masukkan mentega dan uli lagi sehingga licin dan elastik. Perap doh selama 1 jam atau sekali ganda.Tumbuk doh dan bahagikan kepada 55g setiap satu bahagian.Ambil satu bahagian doh, gentel memanjang dan gulung pd sosej yg telah direbus.Susun di dalam loyang yg dilenser skit mentega.Biarkan naik 2 kali ganda, sapu atasnya dgn campuran telur dan susu kemudian taburkan atasnya dgn keju cheddar.Bakar pd suhu 170C selama 20 min. Bila masak sapu dgn sket mentega.
5 comments

Nuffnang