This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

Portal launch today!

Finally after years being struggling on the portal today is the Day
The delicious sweet corn….i like
The Team...ja,Dila and kakAishah
The heroes....
The user's that attending the launch....
The Team make it happends...
The teammate
The presenter....IT Director Pn Raja and Pn zymi
Our team mate ciare, yani, Ezlee and me
3 comments

Murtabak Mee Segera

The recipe i got from blogs mama and hana....Thank You..truly delicious.... here is the recipe...

Adapted from : Watie Ingredients : 1 packet instant noodle (curry flavour) 2 eggs 1 packet curry flavour (in the packet) 1 piece beef burger ~ diced (I used chinken burger ) 1 onion ~ diced 1/2 red capsicum ~ diced ( i didn't put) 1/2 yellow capsicum ~ diced (i didn't put) 1 tablespoon butter cooking oil

i add inti Karipap plus carrot..

Method : 1. Boil water and add in the noodle. Cook till noodles are soft. Put through a sieve. Keep aside. 2. In a bowl, break the eggs. Add in curry flavour and half of the diced onion. Keep aside. 3. In a pot over medium heat, add in butter. Once melted, add in the other half of the diced onion. Saute till translucent. Add in beef burger, red and yellow capsicum. Fry till beef burger is cooked through. 4. Add the burger into the eggs mixture. Add in the soft noodles and mix well. 5. Heat a bit of oil in a small non stick pan. Spoon the noodles onto the pan dan leave to cook. Flip it over so that both sides are well cooked. 6. Serve with tomato or chillie sauce. This is the non stick pan that I had used to prepare this murtabak.

0 comments

Si cilik pintar, terang hati

Assalamualaikum dan selamat pagi,

Secara peribadi saya pernah mendengar sendiri bacaan adik Darwisha di Masjid Click here to read more detail. Saya dapat tahu blog adik Darwisha daripada blog ADIKBIJAK. Buku2 dan tip adik bijak boleh didapati di SINI j banyak memberi tip tentang memberi pendidikan awal kepada anak2 bawah lima tahun. Kita sendiri mmg sedia maklum bahawa anak2 bawah umur TIGA tahu mmg senang menerima apa sahaja yg di ajar kan kepada mereka. saya umpamakan mereka seperti MEMORY CARD yg kosong. Kita INPUT apa sahaja yg baik Insya Allah akan masuk dangn mudah mereka ikut.. Anak2 juga akan meniru apa sahaja aktiviti harian kita. Oleh itu saya sendiri sebagai ibu cuba memberi yg terbaik kepada anak2 walau pun tak sesempurna mana.

Mari la kita sama2 memperkenalkan atau mengajar anak2 drp peringkat awal mengenal KALAM ALLAH..apabila anak2 dpt menguasia bacaan Al- Quran Insya Allah pelajaran yang lain akan mudah mereka pelajari.

Cara bacaan adik Darwisya sangat baik dan saya sendiri sangat kagum dengan kesungguahan Ummi Darwisya mengajar.

Di sini saya copy kan harian Metro 15.06.2010.

Source From Harian Metro KUALA LUMPUR: Pertuturannya mungkin kurang sempurna, namun Darwisya Adriana Rozali yang baru berusia tiga tahun lapan bulan sudah mampu menghafaz 30 surah pendek dalam al-Quran. Malah, si comel itu juga adakala mengajar adiknya, Darwish Adrian, 2, mengaji manakala Darwish Adrian sendiri sudah boleh menghafaz surah al-Waqiah walaupun hanya mampu membaca pada hujung ayat. Menurut ibu dua beradik ini, Mazlina Ramli, lewat 30-an, ketika berusia dua tahun lapan bulan, Darwisya Adriana sudah menghafaz lapan surah pendek dan pada usia tiga tahun dua bulan, dia sudah boleh menghafaz 30 surah pendek. Kata Mazlina, kelahiran Darwisya tiada beza dengan bayi lain, malah dia sendiri tidak mengalami sebarang alahan atau tanda pelik. Anak sulungnya itu sendiri lambat berjalan dan bertutur. “Namun, sejak usia enam bulan, saya sudah mendedahkannya ayat al-Quran menerusi cakera padat video (VCD) surah al-Furqan,” katanya yang menetap di Shah Alam, Selangor. Mazlina yang menjalankan perniagaan sendiri berkata, setiap pagi anaknya diperdengarkan bacaan al-Quran terlebih dulu sebelum mereka mula menonton televisyen. Pada waktu malam, dia mengambil masa 30 minit sehingga satu jam untuk mengajar anaknya mengaji mengikut kaedah Iqra’. Baginya, tiada rahsia besar di sebalik keupayaan anak-anaknya itu kerana semua ibu boleh memiliki anak seperti Darwisya Adriana asalkan ia disertai teknik pembelajaran tepat. “Asalnya saya mahu menghantar anak saya mengaji al-Quran di tempat yang menyediakan perkhidmatan itu, namun tiada seorang pun yang sanggup mengajar Darwisya Adriana yang ketika itu baru berusia setahun. “Justeru, saya mula mencari kaedah sesuai mengajar anak bermula daripada lahir sehingga usia tiga tahun,” katanya. Mazlina menggunakan set buku dan VCD Al-Furqan bermula sejak bayi sehingga kedua-dua anaknya mengenal huruf dan boleh membaca. Selepas set berkenaan habis dibaca, dia menyambung kepada buku Iqra’ jilid satu hingga enam dan untuk hafazan, dia menggunakan kaedah Al-Huffaz iaitu buku hafazan untuk satu juzuk dalam satu set. “Untuk membiasakan dengan sebutan yang betul dan tajwid sempurna, saya selalu memperdengarkan pada mereka bacaan al-Quran daripada VCD pada setiap pagi dan Maghrib. “Dia sendiri akan tahu bacaannya salah kerana selalu mendengarnya daripada VCD,” katanya. Kemampuan Darwisya Adriana turut diuji Akademi Darul Huffaz yang terletak di Kajang serta mendapat sijil hafazan 30 surah terakhir daripada akademi terbabit. “Tentunya ini satu pencapaian yang amat membanggakan saya. Saya berharap anak saya dapat khatam al-Quran sebelum usianya mencecah empat tahun,” katanya. Mazlina juga amat mementingkan pemakanan untuk anak-anaknya kerana makanan yang terjamin halal wajib untuk penghafaz al-Quran. Antara makanan yang biasa diberikan untuk anaknya ialah kacang badam, kismis, kurma, madu, habbatus sauda, buah zaitun dan air yang dibaca dengan surah Taha. 0 comments

Nuffnang