Alhamdulillah masak yg simple tp sedap...hujan2 mmg sesuai masak jenis mee gini...sayur lebih kan
Resepi Kuey Teow Kung Fu
Cara Goreng Kueyteow
3 senduk minyak masak
2-3 biji telur
1/2 sudu kecil white pepper
1 paket kueyteow dibahagikan kepada 4-5 bahagian
Panaskan minyak sehingga betul-betul panas.. pukul telur dan letakkan white pepper.. kueyteow tu basuh dan tos dulu hingga kering.. kemudian ambil 1 bahagian kecil kueyteow masukkan dalam telur yang telah dipukul.. kacau rata dan kaut dengan senduk masukkan dalam kuali.. biarkan hingga perang.. terbalikkan.. kemudian angkat dan ketepikan.. kalau boleh letak tisu masak tu bagi dia serap minyak sikit ;) kalau telur habis, boleh tambah lagi :)
Cara sediakan kuah
3 biji bawang putih diketuk
1 bahagian fillet ayam
10 ekor udang
1 batang carrot dihiris nipis-nipis
4 biji anak jagung (baby corn)
1 pokok sayur kailan (nak ganti sayur lain pon boleh)
2 sudu tepung jagung dibancuh dengan air (ganti dgn tepung gandum pun boleh)
Panaskan 1 sudu makan minyak masak.. masukkan bawang putih kacau hingga keperangan.. masukkan 2 sudu sos tiram supaya rasa sedap dan warna tak pucat..kemudian masukkan air dan kiub ayam.. masukkan isi ayam, carrot dan anak jagung.. masak sehingga agak empuk.. kemudian masukkan udang dan sayur.. masukkan 1/2 sudu white pepper berserta sedikit garam.. Last sekali masukkan bancuhan tepung jagung.. korang boleh agak-agak kuah banyak mana.. fungsi tepung jagung untuk memekatkan kuah..
Bila dah siap, boleh curahkan kuah tadi ke atas kueyteow.. makan dengan cili padi potong.. cili padi potong Kak Pilla letak dalam kicap cair.. slurppppp :)