This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

Pumpkin-Oatmeal Chocolate Chip Cookies

Hi all, let's us make cookies....

1 ½ cups all-purpose flour

½ tsp baking soda

1 tsp cinnamon

pinch of salt

1 cup white sugar

1 egg

¾ cup butter

1 cup pumpkin

1 3/4 cups rolled oats

1 cup chocolate chips

Directions

Preheat the oven to 350 degrees F.

In a medium sized bowl, combine the flour, baking soda, cinnamon, salt and sugar. Add the butter and mix. Add the egg and pumpkin and mix. Add the oats and chocolate chips and stir to combine. Place in the fridge until the dough is firm (30-45 minutes).

On a baking sheet lined with parchment place heaping tablespoons of cookie dough. Bake for approximately 15 minutes until the tops of the cookies are lightly browned. You can serve the cookies plain but they also look really great drizzled in chocolate or dusted with a little icing sugar.

DSCF3962

DSCF3986

4 comments

MAC N CHEESE Macaroni

Assalamualaikum, Our breakfast this morning MAc nCheese Macaroni...mmg berbaloi sedap...
Bakar terlebih sikit....tp rasa tetap sedap.....jemput makan...
Bahan-bahannya 1 paket (500 gram) macaroni spiral San Remo (atau boleh guna bentuk macaroni lain yang disukai) 220 gram Du Chef tomato puree (tin sedang)/ 1 botol besar sos spaghetti 400 gram daging cincang 1 biji bawang besar, didadu 3 ulas bawang putih, dicincang 5 tangkai cili padi thailand, dicincang ( yg ni tak letak sbb darwisy pun sukee) 2 - 3 helai bay leaves (kering) sedikit rempah oregano garam dan gula secukup rasa 1 buku (250 gram) keju cheddar, diparut 500 - 600 ml susu segar 3 sudu besar tepung gandum ( sy letak tepung jagung) Cara-caranya 1. Rebus spiral pasta mengikut peraturan dipaketnya. Sebaik sudah masak, angkat dan toskan. 2. Untuk Sos Merah: Tumis bawang besar dan bawang putih dengan sedikit minyak sehingga naik bau. Kemudian masukkan cili padi dan daging cincang. Tumis sehingga daging bertukar warna dan pastikan jangan sampai air daging kering. 3. Masukkan tomato puree/ sos spaghetti Prego dan sedangkan api. Kalau guna sos spaghetti Prego boleh campurkan 1 cawan air kedalam periuk. Jika guna tomato puree tidak payah tambah air. 4. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Sosnya jangan terlalu kering sangat kerana lebih sedap berkuah supaya mudah digaulkan bersama macaroni. 5. Untuk Sos Cheese: Masukkan susu segar dan tepung gandum dan gaul rata. Masak diatas dapur dengan api yang kecil dan masukkan parutan keju cheddar. Kacau sehingga cheese cair dan sebati. Sebaiknya sos cheese jangan terlalu cair. 6. Cara menyediakan Mac N Cheese: Gaul sos merah dan macaroni spiral sehingga sebati. Tuang setengah adunan kedalam caserole dan lapiskan dengan sos cheese, dan kemudian tuang lebihan macaroni dan atasnya ditutup dengan sos cheese. Kalau nak lebih sedap boleh taburkan parutan keju cheddar diatasnya dan bakar sehingga ia bewarna kuning keemasan. Dapat menyediakan 2 loyang 8 x 8 inci. NOTA: Jika menggunakan sos spaghetti, anda boleh kecualikan penggunaan rempah oregano dan bay leaves
6 comments

TGI Friday Lunch

Our lunch hari nin di taja oleh PM kita orang...Terima kasih...daun keladi next time jangan lupa belanja lagi....yummmm. mai layan food nyer.
2 comments

Catatan Hati Nik Nur Madihah

Walaupun adik Nik Nur Madihah telah meninggal kan alam persekolah hampir tiga tahun lalu baru semlm saya berpeluang mendapat dan mendengar CD tentang kisah kehidupan beliau.

mendengar kisah Nik Nur Madihah hingga menitiskan air mata..kagum dgn ketabahan dia..kagum dengan ketaqwaan dia..
malu dgn diri sendiri jika nak dibandingkan dgn diri dia…perbezaan umur tidak akan membezakan kematangan dan keimanan seseorang itu..Madihah memang layak atas segala kejayaan yang diperolehinya..dan petah berbicara..
ni sedikit kata2 Madihah yang tersentuh dek hati kecil ni..

kalau nak ikutkan..memang selalu menangis..kadang2 tu ada juga rasa putus asa..kena kuatkan semangat untuk melepaskan keluarga dari kesusahan..segala pengharapan diluahkan kepada yang Maha Esa, Dia pasti mendengar..Hadirkan hati ketika berdoa dan ikhlas…YAKIN InsyaAllah..

banyakkan puasa isnin khamis..bukan untuk menahan lapar..ianya ibadah sunnat..banyakkan juga solat malam..masa ni lah kita nak mengadu segalanya kepada Allah…

dan kata2 seorang ayah Nik Kamal (ayah madihah)
tanamkan rasa cinta pada anak-anak tentang agama dan ilmu pengetahuan..hanya ilmu pengetahuan dan agama akan menjadi panduan mereka..

dalam mencari rezeki..carilah rezeki yang HALAL dan yang TERHALAL…jauhi dari yang syubhah.. walau sedikit, insyaAllah ianya halal dan BERKAT..hanya rezeki yang berkat akan diberi kepada anak-anak dan ianya akan mengalir menjadi darah daging yang berkat..

NIK NUR MADIHAH NIK KAMAL PELAJAR SPM TERBAIK MALAYSIA- 20A ( Pada saya secara keselurahan nya bukan jumlah A yg diperolehi tetapi KETAKWAAN NYA KEPADA yang ESA sangat saya kagumi)

2 comments

True Story just had happened last March 2010

I receive this email from my best friends and it is really touching story. Me my self cried when i read this email...AL- fatihah to Dearly Dzafri Losing a child is every parents nightmare. Never across in my mind that one day my child will die before me. NEVER. And it happens to me, in split second, he left me forever. Without any warning, without saying goodbye and never in my mind, it would be this way. I love him so much. I miss him so much. Only ALLAH knows how I feel now, but I must be redha. Ini ketentuan Allah. No one can stop it. NO ONE. Sudah tertulis, ajal Dzafri sudah tiba pada 20hb Mac 2010, pukul 8.50pm. Semuanya sudah tertulis. My second son, DZAFRI HISYAM BIN KHAIRULANWAR, passed away peacefully on 20 March 2010 at 8.50pm, at ICU/NICU Ampang Puteri and he was 15 months old (born on 22 September 2008). He was first diagnosed with dengue (the diagnosed and confirmation of the dengue was made by our regular pediatrician at Wangsa Maju) and later transferred to Ampang Puteri on 20 March 2010 (Saturday) because Dzafri had trouble breathing and the first hospital doesnt have the proper equipment. The minute we arrived at Ampang Puteri by ambulance, the consultant pediatrician at the ICU/NICU ward have said this to me, "Your baby is too sick. What happened? I cannot promise you anything.... " WHAT? What?????? Said that again???? But still in my head, I thought to myself that this doctor is wrong. Ya, me, without any medical background, wants to tell to this experience doctor that he is wrong. And he continue, "I think this is not dengue, this is something else. He is too pale. Do he have talasemia?" I quickly replied to him, "No. What do you mean by something else. The doctor (referring to the earlier pediatrician) told me it was dengue." "Never mind. I will do the test first." He replied. I kept quiet to myself, not saying anything and just let the doctor and his nurses doing their job. I was with Dzafri in that ICU room, waiting for my husband and Dzarif as I arrived earlier with the ambulance. Still in shock of what the doctor told me, but I still remaining calm. Tapi dalam hati, Ya Allah, Tuhan saja tahu. I just want to scream, yell, cry ... and all I want to do at that time is Dzafri to be ok and we can all go home. Dzafri was put on oxygen, drip, wayar sana sini-at his chest, hand, his little feet .... He starts to merengek, maybe because tak selesa dgn wayar-wayar yang banyak tu. He didnt cried, but he wants me to hold him tight. Tapi macam mana nak dukung him with all the wayar, dari hidung, lengan, tgn, kaki semuanya ada. I tried to make him comfortable as I could, but I know, he's scared. Me too. After 1/2 hour in the ward, Dzafri tertidur and I quickly make my way to the registration counter as hubby is stuck in the traffic jammed. habis urusan di kaunter tu, I quickly ran back to the ward and there, the doctor is waiting for me to show Dzafri chest Xray. "Its pneumonia. Its getting worst. What actually the doctor told you?" I explained to him the whole thing, from the first day Dzafri had his demam which is on Monday night, we went to see his pediatrician on Wednesday and was admitted on Friday because the doctor suspected dengue or viral fever, and which the blood test done on Friday and Saturday with the platlet count drop to 28, the pediatrician confirmed it was dengue but, Dzafri had trouble breathing since Wednesday and the pediatrician told me its only phlegm and something to do with Croup bacteria/virus. "No. This is nothing to do with dengue or viral fever. Its pneumonia and his chest Xray shows that his right lung is filled with pus ? (nanah) and he need to be operate immediately" . I was nearly fainted. My hubby was outside at the visitor lounge, waiting with Dzarif, because kid under 12 are not allowed to be in the ICU ward and we had nobody to look after him. I agreed with the operation thing and quickly ran to my husband, asked him to see the doctor and explained to him once more. Just before that, another doctor came into the room. The nurse introduced him as the Pakar Bedah Paru-paru. He was holding the chest xray and was saying something to the first doctor. Then, he explained to me. This time, his words really make me want to cry. "Its pneumonia but I ternampak satu benda asing dalam paru-paru dia ni. I rasa ada ketumbuhan. Growth." "Growth?" "Tumor" YA ALLAH!!! At that time, I am really confused. Sad. The reason the whole transfer thing from the previous hospital to Ampang Puteri is because he has trouble breathing and the doctor there confirmed that it was dengue. How can from dengue be a tumor? He never sick before. Only demam, selsema like the rest of other kids. Bagi ubat, dia baik. Tidak pernah pun dia terbaring lama, kesakitan. Never. He never get sick before. I really dont understand. "Your doctor tak pernah instruct for Xray?" Asked the surgeon again. "No. And I pun tak pernah terfikir nak hantar dia for Xray coz dia tak pernah sakit". "Its not your fault. The doctor should advise you. We need to sent him for scan. Then baru I betul-betul boleh confirm whether its tumor or something else. But from my experience, its tumor and maybe dah lama kat sini, maybe since birth. Pneumonia is because of the tumor. I cuma boleh tahu the size, berapa lama and what kind of tumor after the scan. Then baru I boleh buat surgery." Again, I just kept quiet, trying very hard to understand all this. Dzafri starts merengek balik, and this time, I started to cry. I asked the doctor to discuss it with my husband. I went to get him, again, I have to wait with Dzarif at the visitor lounge. Only few minutes inside the ward, he came to get me, saying that Dzafri is crying and looking for me. I quickly ran to get him, seeing that the nurses try to pujuk him but he's still crying and mengamuk rimas because of the wayar. The nurses prepared him to sleep, as before can get into the scan, he must sleep. With the help of the nurses, I tried to give him the ubat tidur. Its a sweet syrup, but my poor boy refused to take it. Its not like normal Dzafri who loved to eat, drink, even ubat. Since Wednesday, his selera makan kurang and starts on Friday, he refused to drink, eat and even takes his milk. Its so sad bila mengenangkan, yang dia memang suka makan, but dia akhir hayat dia, he cant eat.... maybe because sakit yang ditanggung .... I dont know. I really dont Sampai sekarang, everytime I ate, I must remember him, because he is my partner when makan time. He will walk towards me or starts mumbling when he saw his plate or my plate or any foods in my hand....... Even though the portion of the ubat given to him suitable for his age and weight, he still cant sleep. He start merengek again, pulling all the wayar, tried to sit on the bed and he looked at me with his sad eyes, asking me to hold him. The nurses help me with the wayar, and I hold him tight, tried to put him to sleep. Because if he cant sleep, they cant put him into the scan machine. Still, he cant sleep after holding him for almost 15 minutes. The nurse put him to IV, with hope that he will sleep, but no .... He merengek lagi kuat, pulling all the wayar, pusing sana sini, wants me to hold him ..... I tried to calm him down, pujuk dia, berzikir, and looks like he wants to sleep .... but I was wrong. It was 8.35pm. He starts to tersentak-sentak, like kena fit. I thought its fit because dia pernah kena fit on 4 November 2009 and 1 February 2010. I yelled to the nurse, saying that dia kena fit, but the nurse reply to me .... "Ni bukan fit kak" Before she could finish her sentence, she quickly called out all of the nurses in the ICU/NICU ward and the doctors. Just a split second, there is about 7, 8 nurses in the room and one of them had asked me to leave the room. That minute I know something terrible happened. I was crying , more into menjerit, meraung, asking the nurses what's going on. 2 of them tried to calm me down, asked me to sit on the chair as I nearly collapsed. I tak sedar, my husband were there with Dzarif. I couldnt say anthing, only sat there and cried. Dzarif come to me and hug me, saying to me not to cry. I even cry loud, saying that I am sad because adik sick. My husband were asking me what had happened as he spent most of the time at the visitor lounge because he cant be with Dzafri in the ward because need to take care Dzarif. I told him what had happened. Dia terkejut, quickly berdoa for Dzafri and asked me to do the same. Then, the doctor came and see my husband. "I cannot promise you anything. I think there's no hope, but I will try my best." My husband can only said, Ya Allah. I cried. And only after 2 minutes, the doctor came to us again. I cant barely hear what he's saying but my husband came to me. Hug me and kiss me. "Dzafri dah tak ada, yang. Ya Allah." And it was 8.50pm. I still sit on the chair, crying like I never cried before. Screaming. My husband went into the room. I was still outside, this time I was sitting on the floor, making calls to my family and friends I cant walked to the room. I have no strength to do that. I just cant. I couldnt face this. My son is gone. I am so sad. I could not explained more. No words can described it. It felt like my chest just being stabbed. Ya Allah. Beratnya dugaan yang Kau berikan kali ini. After I have called my friends, Maria and Zul, called my aunties, my brother. Then I called my mom. The minute I told her that Dzafri had passed away, my dad pengsan. Ya Allah, Ya Tuhanku. Berilah aku kekuatan. Then I called my mom again to make sure that she and my dad are ok. Luckily, my aunty just stayed near there and a cousin had offered to drive my parent from Kluang, Johor to KL that night. Then, I slowly walked to Dzafri room. There he was, lying on the bed. I cant hear his voice again. No 'mama' to greet me. No chicky smile to welcome me. No bye bye hand from him. He just lying there. He's gone. Forever. I held him tight. Crying, screaming his name. Saying No. I dont why, but I said "No, Dzafri. No." I dont know how long i cried, screaming his name. Then, I sat. I was tired. I asked the nurses, "Betul ke dik dia dah tak ada". The nurse looked at me, "Betul kak. Dia dah tak ada." I repeatedly asked her the same question. And she reply me with the same answer. My Dzafri is no longer with me. I miss him. Today (1 April 2010) is the 12th day since he passed away. But I can still hear his voice. I can still hear his cries. I can still remember his laughter. I can still smells him. And I still remember his smile. Ya Allah, aku redha dgn ketentuanMu. Berilah aku semangat dan kekuatan dalam menempuh dugaan Mu yang besar dan berat ini, Ya Allah. Sesungguhnya, Kau Maha Pengasih, Maha Pengampun. Segala-gala yang terjadi adalah kehendak mu Ya Allah dan aku sebagai hambaMu, redha dengan segalanya. Tempatkanlah Dzafri di sisi M,u di kalangan orang beriman, di syurga Mu. Kau temukanlah kami bersamanya di syurga Mu, Ya Allah. - Amin. Dzafri, Mummy love you so much. I am going to miss you forever. Not only me, ayah, abang, totok, grandma, uncle adik, auntie mek, and all of us will missing you dearly. I love you dear. No words can described how much I miss you right now. I love you dear. I have to let you go. But I'm going to miss you forever and my love will never fade. You are my only DZAFRI. Al Fatihah 0 comments

Alia & Darwisy

Umi miss both of u....
3 comments

Antibiotik

Saya tertarik dengan penulisan http://ibnuabbas.wordpress.com/2008/01/22/kisah-antibiotik .Jadi saya pasti ibu2 yang lain juga seperti saya juga akan cuba memberi yg terbaik kepada anak2. Di sabalik apa yg kita fikir baik ada yg tidak patut kita lakukan. Itu la pentingnya ada ilmu. Mari kita kongsi kan apa itu Antibiotik?

Antibiotik & Kisah nya

Assalamualaikum,

Ramai ibu bapa yang meminta saya menulis tentang antibiotik. Antibiotik menjadi subjek yang sangat penting di dalam bidang perubatan sehingga kini. Sejak ia dijumpai oleh saintis Perancis Alexander Fleming pada tahun 1928 (sebelum itu dijumpai oleh seorang pelajar perubatan dari German pd 1896 – tapi tak popular), Penicillium yang merupakan produk dari sejenis kulat didapati berjaya membunuh pelbagai bakteria. Penicillin kemudiannya digunakan secara meluas ketika perang dunia ke 2 sebagai rawatan utama.

Sehingga kini berpuluh-puluh antibiotik digunakan secara meluas di seluruh dunia. Antibiotik boleh dibahagikan kepada kesannya yang membunuh bakteria (bactericidal) atau kesan yang merencatkan aktiviti bakteria (bacteriostatic). Kedua-duanya memberi kesan untuk melumpuhkan bakteria daripada merebak di dalam badan.

Sesuai dengan kesannya, antibiotik hanya berkesan untuk membunuh bakteria dan bukan virus. Virus biasanya menyebabkan batuk, sakit tekak, selsema dan sakit badan. 80% sakit tekak dan selsema adalah disebabkan virus. Virus biasanya akan hilang dengan sendirinya selama 7 hari hingga 14 hari walaupun tanpa penggunaan antibiotik.

Sebagai contoh – Denggi ialah sejenis virus, jadi tiada antibiotik apa pun di dalam dunia ini yang boleh membunuh virus denggi. Ia akan hilang dengan sendirinya selepas 10 hari, tetapi perawatan yang lain seperti mengawal hidrasi tubuh dan pemerhatian kadar platelet diperlukan. Kenapa tiada antibiotik digunakan untuk merawat denggi? Ya, kerana denggi ialah sejenis virus. (pandaaaii….. :) )

Sekiranya semua doktor memberikan antibiotik kepada pesakit yang mempunyai sakit tekak dan selsema, dan semua pesakit mengambilnya, ini bermakna 80% daripada antibiotik tadi yang tidak memberi apa-apa kesan kepada virus adalah satu pembaziran, sia-sia malah boleh mendatangkan bahaya kepada tubuh. ( kita sbg parents terima jer antiboitk Bila Doctor cakap tekak anak awak merah kena makan antiboitk...sekarang anak saya tengah on antiboitk Augmentin yg paling kuat tp sebelum ini anak saya telah makan bermacam2 jenis antiboitik still tak baik2. Apa pun kita serahkan kepada Allah, kita mampu berusaha dan selebih nya kita tawakkal kepada Allah.

Kenapa Perlu Berhati-Hati Mengambil Antibiotik?

1. Antibiotik boleh menyebabkan alahan. Alahan boleh jadi sedikit seperti urticaria iaitu timbul ruam gegata di seluruh badan sehingga ke alahan yang teruk seperti kulit melecur dan sesak nafas.

2. Antibiotik mempunyai kesan sampingan. Antibiotik boleh menyebabkan kesan sampingan kecil seperti loya, pening, muntah dan cirit birit sehingga ke yang teruk seperti kerosakan buah pinggang, usus dan hati, pekak dan sawan. Steven Johnson Syndrome adalah satu kesan sampingan kepada beberapa jenis antibiotik berasaskan sulfa. Ia menyebabkan keadaan kulit seperti terbakar dan juga menyerang kawasan seperti mulut mata dan lidah. Kesan sampingan ini boleh membawa maut. 3. Antibiotik sebagai bom nuklear. Bukan semua bakteria di dalam badan adalah jahat. Bakteria baik di dalam usus sebagai contoh Lactobacillus, memenuhi usus supaya bakteria jahat seperti Clostridium Difficile tidak dapat memenuhi ruang tersebut. Malah ada bakteria di usus yang boleh membantu penghadaman dan menghasilkan sejenis vitamin yang membantu manusia. Begitu juga contohnya dengan kawasan vagina wanita. Bakteria baik yang terbunuh boleh menyebabkan “Candida”, sejenis kulat senang membiak di kawasan itu.

Malangnya, antibiotik tidak mengenal musuh. Ia seperti sebuah BOM NUKLEAR. Kawan atau lawan, semuanya disapu, disembelih dan dibunuh dengan kejam. Pembunuhan beramai-ramai tanpa belas kasihan ini ternyata membawa padah. Selepas tiada lagi bakteria yang baik, maka bakteria yang jahat akan bermaharajalela. Jadilah episod cerita koboi bila sherif dah tak ada.

Antibiotik Seperti Harimau Hilang Taring

Apabila antibiotik diambil dan digunakan sewenang-wenangnya, maka Bakteria yang tidak terbunuh oleh antibiotik akan menjalani mutasi. Ia menjadi kebal dan semakin kuat. Bakteria ini akan membiak dan tersebar di kalangan manusia yang dekat dan jauh.

Apa yang berlaku, antibiotik yang sama apabila digunakan tidak lagi berfungsi seperti sebelumnya. Maka, doktor terpaksa menggunakan antibiotik yang lebih kuat kerana yang lama tidak berkesan. Kitaran ini akan menjadi lebih menakutkan. Antibiotik yang kuat ini pula digunakan sewenang-wenangnya. Maka apabila bakteria mula bermutasi dan menjadi kebal, antibiotik yang kuat tadi semakin hilang belangnya. Antibiotik yang lebih kuat lagi digunakan… ia akan berterusan sehingga tiada lagi antibiotik yang berkesan terhadap manusia.

Kos Perubatan Meningkat

Semakin kuat antibiotik digunakan semakin mahal antibiotik tersebut. Anda yang kaya mungkin tak kisah dengan kos antibiotik yang meningkat sekarang. Tetapi buat yang susah, RM 60 untuk 7 biji Augmentin memang memeningkan kepala. Di hospital kos perbelanjaaan rawatan juga semakin meningkat. Ini kerana antibiotik yang kuat tidak mungkin berharga murah. Syarikat farmaseutikal terpaksa membelanjakan jutaan wang untuk menghasilkan antibiotik yang lebih kuat dan siapa yang harus membayar harga itu?

Kenapa Antibiotik Digunakan Sewenang-Wenangnya?

1. Sebelum menuding kesalahan kepada orang lain, lebih baik salahkan diri sendiri dahulu. Doktor seperti saya, kadangkala selalu memberikan antibiotik walaupun tidak perlu. Biasanya General Practioner (GP) di klinik-klinik swasta lebih suka melakukan demikian. Ada beberapa sebab…

a. Satunya mungkin tidak beberapa yakin kepada diagnosis yang dibuat. Terdapat garisan di antara jangkitan bakteria dan virus. Mungkin garisan itu sukar dibezakan untuk sesetengah pesakit.

b. Untuk mengelakkan secondary infection. Jangkitan bakteria di atas jangkitan virus yang sedia ada. (ini alasan yang baik bagi doktor untuk menjual antibiotik)

c. Menghindarkan persepsi buruk pesakit kepada doktor dan klinik. Kalau anda nak tahu, ada jenis pesakit yang mempunyai tanggapan buruk kepada doktor yang tak mahu memberikan antibiotik. “Apalah ini doktor, tarak bagi antibiotik, next time tarak mau datang sini lagi”. atau “ini klinik tak bagus, takda bagi antibiotik”. Hilang seorang pelanggan…

d. Meningkatkan keuntungan dengan memberi antibiotik. Ya, jualan antibiotik boleh menguntungkan. Itu sebab ramai doktor swasta akan memberi antibiotik walaupun dengan sebab-sebab yang tidak logik.

2. Pesakit juga bersalah di dalam hal ini. Saya sudah banyak kali menceritakan ada ibu bapa yang terlalu menekan doktor untuk memberi antibiotik. Ada yang masam mencuka bila tak bagi antibiotik. Padahal anak tak ada demam pun, atau hanya sedikit selsema. Jikalau ibu bapa tahu betapa teruknya kesan Steven Johson Syndrome, sejenis lecuran kulit disebabkan alahan antibiotik pasti anda lebih berhati-hati.

“Anak saya takkan baik kalau tak diberi antibiotik”. Ini adalah ayat cliche untuk ibu ayah yang selalu bagi anaknya antibiotik walaupun sedikit demam.

Cara Saya (cara drp penulis ibnuabbas)

Anda patut percaya, saya sendiri sebagai doktor, tak pernah memberi antibiotik kepada anak saya yang batuk, demm atau selsema selama seminggu. Saya akan memberinya ubat-ubat yang perlu sahaja, vitamin C tambahan, minum air kosong banyak dan makan banyak buah-buahan. Pada kebiasaannya, selepas seminggu batuk itu akan hilang.

Sekiranya selepas seminggu batuk, dengan adanya demam tinggi dan selsema, saya mungkin akan mulakan antibiotik yang paling rendah. Antibiotik mesti dihabiskan.

Perlu diberitahu di sini… Ubat antibiotik bukanlah ubat demam, atau selsema atau ubat sakit perut. Ia adalah untuk membunuh bakteria dan . Kalau demam, makan lah ubat demam dan kalau selsema makanlah ubat selsema. Antibiotik digunakan sekiranya terdapat jangkitan bakteria.

Doktor, Tolong Bagi Antibiotik Paling Kuat!

“Doktor, saya batuk dan sakit tekak, esok saya ada meeting. Boleh bagi saya antibiotik paling kuat supaya saya boleh pergi meeting esok”.

Pertama sekali saya nak bagi tahu, Allah bagi kita sakit selain daripada ujian dan menghapuskan dosa, ialah untuk memberitahu kita yang badan kita ini perlukan rehat kerana bekerja terlalu kuat. Antibiotik tak boleh membantu anda mengembalikan kesihatan anda seperti sediakala sekiranya anda mengidap jangkitan. Berilah masa untuk badan anda berehat.

Kedua, untuk memberi antibiotik, perlu ada caranya. Mulakan dengan antibiotik yang tak beberapa kuat dahulu. Kemudian baru naik selangkah demi selangkah sekiranya tidak berkesan. Kalau kita nak bunuh seekor nyamuk, janganlah rumah hendak dibakar. Kalau nak bunuh bakteria yang tak beberapa kuat, jangan gunakan antibiotik yang paling kuat. Itu salah cara.

Tujuannya adalah untuk memastikan antibiotik yang paling kuat disimpan untuk menghadapi kuman yang sama kuat juga. Sekiranya kuman biasa pun dah menjadi kebal kepada antibiotik yang paling kuat, apabila tiba kuman yang paling kuat, tiada antibiotik lagi yang boleh digunakan. Bayangkan, tiada lagi ubat untuk membunuh bakteria… Sedikit luka di kaki pun boleh menyebabkan kematian. Kita seolah-olah kembali ke zaman sebelum Perang Dunia Kedua!!

0 comments

HIPOKRIT BERTUDUNG?

Tertarik dengan jawapan Ustaz Haji Zaharuddin Abd Rahman dari Majalah ANIS keluaran April 2010. Muka surat 57Tajuk yang sering kita dengar daripada kawan2 yang tidak memakai tudung..... Mari kita muhasabah diri....Soalan dari pembaca bernama - Diera - Untuk pengetahuan ustaz, ibu telah menyuruh saya memakai tudung ketika saya berumur 13 thn. Saya hanya menurut katanya kerana bimbang dimarahi .walaupun begitu sekarang saya tidak lekat bertudung. Ini di ketahui oleh ibu dan dia hanya mampu membebel menasihati saya. Saya hanya memakai tudung di tempat kerja sahaja kerana tindakan undang2 di kenakan sekiranya tidak memakai tudung. Saya tahu hukum tidak menutup aurat tetapi buat waktu sekarang hati saya tidak terbuka lagi untuk terus menutup aurat. Cara pemakai saya tidak seperti rakan2 yg menutup aurat mereka bertudung ttp pemakaian tidak melambangkan imej mereka. Baju dan seluar ketat yg menampakkan susuk tubuh. Bagi yg memakai baju kurung, ada yg dr kain nipis dan jarang. Bagi yg berbaju kebaya, terlalu ketat berkain belah sehingga menampakkan betis dan jarang. Ada yg tidak memakai seluar ttp memakai skirt panjang namun ketat dan menampakkan garis pakaian dalam. Tudung yg dipakai tidak menutup dada. Lelaki2 yg memandang tidak berkelip. Ada juga rakan saya betul2 menutup aurat ttp perangai dan kelakuan mereka lebih teruk dari yg tidak memakai tudung. Tidak menunai kan solat, panjang tangan, mengumpat, melayan lelaki yg bukan mahram, pengotor dan pelbagai kerenah lagi. walaupun saya tidak memakai tudung saya menjaga solat, pemakaian dan tingkah laku. Kawan2 ada menyuruh saya supay terus memaki tudung ttp saya tidak mahu menjadi hipokrit. Saya mahu melakukannya dengan ikhlas dan bukan kerana disuruh. Saya tahu hari itu akan tiba ttp bukan sekarang. Semoga ALlah membuka hati saya untuk terus memakai tudung. Jawapan 1) Isu tidak mahu bertudung (menutup aurat) tanpa ikhlas kerana tidak mahu HIPOKRIT serta tidak mahu berubah kerana disuruh. Perlu di fahami ALlah SWT, dan Rasulnya telah mengarahkan seluruh wanita MUSLIMAH untuk menutup aurat dan bukan hanya bertudung, Justeru sama ada seseorang itu ikhlas atau tidak , suka atau tidak, disuruh oleh org lain atau terbit dari hatinya sendiri, dia tetap wajib di sisi ALLAH untuk melaksanakan KEWAJIPAN itu. Begitu juga mendirikan solat, membayar zakat, puasa dan semua arahan serta larangan Islam yg lain, sama ada seseorang itu ikhlas atau tidak, terpaksa atau tidak. Kewajipan untuk melakukan semua arahan WAJIB dan menjauhi larangan yg di haram tetapi tertanggung di atas bahunya, walaupun dia tidak ikhlas atau masih gagal mencapi tahap ikhlas. Apa yg perlu diusahakan adalah terus - menerus berusaha memperoleh ikhlas semasa melaksanakan perintah dan menjauhi larangan itu. Itu boleh di anggap sebagai tahap kedua kesempurnaan ibadah. Tahap pertama adalah mesti melaksanakan tuntutan islam. Dosa Dua Kali Perlu diingat, jika seseorang menutup aurat dan menunaikan solat secara ikhlas atau separa ikhlas, maka dia akan beroleh ganjaran sekadar keikhlasannya. Namun tanggungjawab fizikal yg diwajibkan oleh agama dikira sudah terlaksana secara zahirnya. Atau kata lainnya ,tatkala itu dia hanya BERDOSA SEKALI iaitu kerana tidak melaksanakanya secara ikhlas, tetapi dia terhindar dari dosa tidak mengerjakan yg wajib ke atas secara zahir. Namun jika dia degil dan tidak menutup aurat, tidak juga solat atas atas alasan tidak ikhlas, tidak mahu hipokrit dan sebagainya, tindakannya menjadikannya BERDOSA di sisi Allah secara fizikal dan juga spiritual, atau dia berdosa DUA KALI. Dosa pada tahap pertama dan kedua sekaligus malah, lebih teruk apabila dosa tahap pertama itu sgt mudah bertambah apabila ia berjangkit kepada orang lain, seperti apabila ada mata lelaki bukan mahram yg melihat, ketika itu bukan hanya dua kali ttp sebanyak mata lelaki yg melihat. Walaubagaimanapun bagi mereka yg tidak ikhlas tadi sekurang2nya dia terselamat dari cambahan dosa dr mata lelaki. Oleh itu 'ingin berubah hasil hati sendiri', 'tidak ikhlas' dan 'tidak mahu hipokrit' itu semuanya hanya BISIKAN SYAITAN yg ingin menyesatkan hamba ALLAh agar terus menerus menjauhi kewajipannya. Sedarlah agar jangan lg terpedaya, ingatlah berterusan dalam dosa sedang mengetahui hukumnya akan terus - menerus menambah kemurkaan Allah SWT dan akan menjadikan diri sama sekali TIDAK MAMPU berubah pd suatu hari sebagaimana yg diharapkan. 2) Mereka Yang bertudung tetapi tidak sempurna dan berakhlak buruk Satu perkara mesti JELAS juga semua wanita yg bertudung tetapi berbaju ketat, skrit panjang terbelah, berbaju kebaya sempit dan sebagainya, pada satu tahap menurut pandangan Islam iaitu sedang melakukan dosa dan tidak menutup aurat. Justeru, adalah SALAH bagi saudari menganggap ' rakan sekerja itu' sebagai menutup aurat ttp buruk akhlak dan berdosa. Sebabnya mereka juga tidak menutup aurat. Malah, jika mereka menutup aurat sekalipun, adalah SALAH untuk merujuk kepada mereka untuk menetap pendirian sama ada perlu untuk menutup aurat atau tidak. Ingatlah bhw yg diwajibkan oleh Allah bukanlah hanya bertudung kepala dan menutup leher tetapi menutup seluruh bhgn aurat bdn. Selain itu adalah slh sama sekali dlm hal ehwal agama, utk membandimgkan diri kita dgn mrk yg lebih buruk agama dan akhlak. Ia adalah teknik syaitan utk menghentikan ssorg dr melakukan usaha pemulihan diri kpd yg lebih baik. Jelas dr hadis nabi SAW, dlm hal agama dan kepatuhannya, kita mesti melihat org yg lebih dr kita, agar kita terus berusaha. Manakala dlm hal keduniaan, barulah kita disuruh oleh Islam utk melihat mrk yg kurang berbanding kita, agar kita lebih tahu utk bersyukur dan tidak dijangkiti penyakit tamak. 3) Walaupun tidak memakai tudung (menutup aurat) tetapi masih jaga solat dan mampu menjaga tingkah laku. Tahniah atas kemampuan utk terus menjaga solat dan tingkah laku, namun solat yg hakiki dan ikhlas akan menghasilkan sorg yg gerun melakukan dosa, serta akan mendorong ssorg tanpa berlengah utk menunaikan tanggungjawab yg diarahkan Allah. Namun, apabila saudari terus redha membuka aurat sedangkan menunaikan solat, bermakna solat saudari juga bermasalah ttp jgn pula mengatakan "kalau begitu sy tak mahu solat krn tak mahu hipokrit". Juga buktikan kpd diri bhw jagaan solat saudari adalah benar2 sebuah ketaatan, bukan hanya kosong tanpa isi. Tanda awal ia adalah sebuah benar2 solat apabila saudari akan terbuka hati dgn cepat utk menutup aurat tanpa terkesan dek buruk perangai org sekitar. Jesteru, saya menasihatkan saudari agar segera keluar dr jenis individu yg saudari sendiri benci (bertudung atau tutup aurat ttp tidak solat, mengumpat dsbnya). Saudari membenci mrk ttp saudari sebenarnya adalah sbhgn dr mrk krn mrk yg menutup aurat dan buruk perangai adalah sama darjatnya dgn mrk yg solat ttp tidak menutup aurat. Kedua2nya tidak bertanggungjawab terhadap Allah dan sdg melakukan dosa. 4) Bukan sekarang masa utk berubah? Jika bukan skrg, maka adakah apabila sudah terlantar di rumah mayat baru ingin berubah. Sedarlah wahai diri, bhw kematian akan dtg secara tiba2 dan tiada sbrg jaminan umur masih panjang beberapa minggu lagi. Kebaikan dan perlaksanaan tanggungjawab jgn sesekali ditangguhkan, kelak tidak pengampunan di hadapan Allah. kalau nak detail beli majalah ANis ...emmm promote pulak. 3 comments

Spaghetti Bolognaise

Avocado juice
Our Menu yesterday....
0 comments

Birthday Girls - Bandung

Day 3 in Bandung alia's birthday 30.03.10 , she want celebrate her birthday at Pizza...so we just follow what she have decide...
Cewek bandung yg comel2
She requested to us buy a cake in the mirror, we told her not to buy the cake cause it is too big.
Our supir Donny....
The pizza...i told u tip top....yummmy compare to Malaysia pizza....
2 comments

Done...

Alhamdulilah I’m done what I have suppose to do….Released my entire burden that I have been conceded all this while.

Thank you for your prayers dearest brothers and sisters. I need it and appreciate your efforts of sparing your thoughts, virtual and physical hugs, as well as moments to pray for me. Your supports are like cushion that protects me from a hard fall. Your advice and reminders are cleansing my heart. Allah is definitely telling me that I have love surrounding me. And I want to be fair that I must love and spread love to my surrounding too.

That is what i'm doing now....

Love all of you…..

0 comments

Bandung day 2

shopping till you drop...hahhaha at Pasar Baru...lantai berapa entah ..tak ingat..
kain pasang.....pilih....jgn tak pilih...Darwsiy dah start bosan..
emmm makan time
ha...tu dia...
Tangkuban parahu...the place we should go...

We are fed up with the streets seller people huh uh force us buying their thing that he/she had carrier. Actually we have a few time told them "Enggak mau mekeseh"

"The Board" every one come here must take one shot....bukti la kira nyer...dah sampai kat sini
The two family...ciare and her hubby.
0 comments

Nuffnang