Bahan-bahan
- 250g tepung gandum
- 100g gula custor
- 50g gula perang
- 1/2 sk soda bikarbonat
- 11/2 sk baking powder
- 1/4 sk garam
- 75g keju cheddar - cincang      kasar
- 300g pisang ambon atau apa2      pisang yg sesuai
- 2 biji telur  
- 100g mentega - cairkan (hana      kurangkan sket sbb agak oily)
- 1/2 sk esen vanila
- 50g gula perang
- 50g tepung gandum - ayak
- 50 butter tanpa garam sejuk -      potong dadu
- 1/4 garam - jika menggunakan      butter bergaram tak payah letak
- 1/2 sk serbuk cinnamon  
Cara-cara
- Untuk Crumb - Campur gula      perang, tepung, garam dan kayu manis. Kacau rata. Masukkan butter dan      gentel2kan sehingga jadik serbuk crumbs. Simpan dalam esbok sehingga masa      hendak dgunakan.
- Panaskan oven suhu 200 selama      20min. Dalam mangkuk campur tepung, baking powder, garam, keju, gula      custor dan gula perang. gaul rata dan ketepikan.
- Mangkuk lain, lenyek pisang.      Kemudian masukkan me  ntega cair, telur dan esen vanila. Kacau menggunakan      whisk sehingga sebati.
- Tuang ke dalam campuran      tepung tadi dan kacau rata menggunakan senduk kayu/spatula. Tak perlu over      mix. Kacau asal sebati.
- Tuang adunan ke dalam muffin      cup sehingga 3/4 penuh. Taburkan crumbs dr peti sejuk tadi.
- Bakar selama 25min. Keluarkan      dr oven, biarkan 5 min baru keluarkan dari loyang/muffin tray.
- Letak atas redai. Boleh      hiaskan dengan hirisan pisang dan parutan coklat putih


 

