This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

Banana Crumble cheese muffin

Ini kali kedua Banana version yg saya dah buat. Recipe tak byk beza nyer.kalau nak tengok pi tengok click kat sini ye. Untuk kali ni dpt ideal ni setelah pi ke blog hana ni mmg terkenal la bak memasak ni...apa jer ada kat dia...mmg boleh jadi sifu la kira nyer. Nak tahu lebilh detail boleh la ke blog HAna ni....sgt peramah org nye....kenal kat dlm cyber la kawan2....tak pernah jumpa pun...tp mmg baik la orang nyer. suka sgt..... Cikgu Hana....nnt dtg la buat spot check ye homework anak2 murid ni yer... Ni la rupa nyer gambar dr dekat.Nampak mampat sikit dan berat tp lembut di dlm nyer..ni kawan office yg cakap sedap...nnt kita buat lagi yerkk kawan2....Terima kasih la kawan yg sudi rasa....food testing ni...muffin lagi sedap kalau ada crumble nyer....tahu jerla ada anak kecil...ni tak sempat nak gentel...crumble....nyer tu itu. Mai kita tengok recipe nya pulak ye kawan2....Kawan yg malas nak nengok recipe dlm bahasa English ni dah ada Yg bahasa melayu....kalau tak buat gak..siap korang yerkkk....ari tu complaint...tulis dlm bahasa English. Jgn marah ye gurau jer...Mudah sgt nak buat nyer masa penyediaan nyer dlm lebih kurang 15 minute jer....ni tak termasuk bakar...masa bakar tu boleh buat kerja lain ye....

Bahan-bahan

  • 250g tepung gandum
  • 100g gula custor
  • 50g gula perang
  • 1/2 sk soda bikarbonat
  • 11/2 sk baking powder
  • 1/4 sk garam
  • 75g keju cheddar - cincang kasar
  • 300g pisang ambon atau apa2 pisang yg sesuai
  • 2 biji telur
  • 100g mentega - cairkan (hana kurangkan sket sbb agak oily)
  • 1/2 sk esen vanila

Untuk Crumb

  • 50g gula perang
  • 50g tepung gandum - ayak
  • 50 butter tanpa garam sejuk - potong dadu
  • 1/4 garam - jika menggunakan butter bergaram tak payah letak
  • 1/2 sk serbuk cinnamon

Cara-cara

  • Untuk Crumb - Campur gula perang, tepung, garam dan kayu manis. Kacau rata. Masukkan butter dan gentel2kan sehingga jadik serbuk crumbs. Simpan dalam esbok sehingga masa hendak dgunakan.
  • Panaskan oven suhu 200 selama 20min. Dalam mangkuk campur tepung, baking powder, garam, keju, gula custor dan gula perang. gaul rata dan ketepikan.
  • Mangkuk lain, lenyek pisang. Kemudian masukkan me ntega cair, telur dan esen vanila. Kacau menggunakan whisk sehingga sebati.
  • Tuang ke dalam campuran tepung tadi dan kacau rata menggunakan senduk kayu/spatula. Tak perlu over mix. Kacau asal sebati.
  • Tuang adunan ke dalam muffin cup sehingga 3/4 penuh. Taburkan crumbs dr peti sejuk tadi.
  • Bakar selama 25min. Keluarkan dr oven, biarkan 5 min baru keluarkan dari loyang/muffin tray.
  • Letak atas redai. Boleh hiaskan dengan hirisan pisang dan parutan coklat putih

4 comments

Best friend brother’s wedding

We went to wedding ceremony my best friend on Saturday 19.06.2010…

Congratulation to both of you….!

From this day forward,as you share life's joys and trials,may you always comfort one another with a smile...Always be together through both laughter and the tears... Depending on each other...Loving happily ever… after.Wishing you an "always" kind of love.

Her family member....
Us with bride and groom

My mom and her mom is a best friend, she and I also best friend since we are in from 3. I do hope our friendship to the last our breath Insya Allah.

Currently she is pregnant seven month after has been waiting 11 years...Congratulation to you. I’m glad for you...Alhamdulilah after she has went troughs the beleaguered on her awful time, she has 2 month to go...I wish you good luck and welcome to the club....dearly friend.

0 comments

Kuih Koci

Kuih ni dibuat pada hari sabtu lepas(kat kampung) ...emmmm sangat sedap...inti kuih koci kalau di buat menggunakan kelapa muda...bertamba2 sedap terasa kelembuatan inti ituuu slur..slurr. Pertama kali membungkus kuih koci...ok tak ?...tak apa la janji rasa sedap bungkus tak berapa nak cantik tak apa.....mari kita tengok recipe pulak ye..minggu lepas tengok recipe ni kat blog ciare..lama tak makan boleh pi melawat kat sini..Terima kasih ciare....makan kuih koci sambil minum teh O panas....

Bahan2 inti kuih koci: kelapa parut fresh setengah biji (Guna kepala MUda ye kawan lagi sedap) gula perang secukup rasa gula kasar kalo nak daun pandan air dalam 1/3 cawan 1 sudu tepung pulut (Utk menghasil inti yg liat dan senang utk di bulat2 kan petua drp mak) Cara masak inti: - masukkan kelapa, gula perang dalam kuali. api tu biar kecik je - gaul2 sampai rata, campur air, ltkkan daun pandan sbg pewangi - gaul sampai kering Sila rujuk gamba di atas [1] bahan2nya [2] inti kuih koci yg dah siap dimasak [3] doh kuih koci, kita akan belajar jap lg ek. [4] 1/3 kotak santan [5] daun pisang yg dilayukan atas api [6] kuih koci yg siap dibungkus (ade flash ;p) [7] kuih koci yg siap dibungkus (x ade flash ;p) [8] kuih koci yg sdg dikukus :) ok jom belajar camne nak buat doh kuih koci pulak: Tepung pulut 2 cawan (anggaran 200g) Tepung pulut itam 1 cawan (anggaran 100g) Sesudu garam yg dibancuh dgn secawan air cara2 buat doh: - Gaul tepung pulut dan tepung pulut itam - Masukkan air sikit demi sikit dan mengulinya - Uli sampai doh sebati sampai doh tak melekat kat tangan Cara2 membentuk kuih koci: - Bulat2kan doh menjadi sebesar buah limau nipis tu. - leperkan atas tapak tangan, letakkan sesudu kecik inti doh dan bulatkan doh. - siap2kan daun pisang, sapu minyak sikit. - bungkus la kuih koci ala2 nasik lomak, sebelum tu curahkan sesudu kecil santan utk melemakkan rasa kuih koci tu nanti. - ulang la proses ni sampai lebam. sambil2 tu panaskan pengukus. - kukus kuih lebih kurang 20-30 minit.

2 comments

Nuffnang