This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

Bersiar2 @ Taman Orkid

Suatu pagi kami di taman Orkid …di KL ni dah lama ada taman orkid .tapi tak pernah pi pun ssb tak ada rasa nak singgah ….hatta penulis mmg kurang berminat nak bercucuk tanam ni… Oleh kerana My MIL peminat tegar bunga Orkid ni maka En hubby telah membawa kami ke taman ini…..Bila dah pi cantik jugak dah bersusun2 bunga yg cantik2 ni …..mai la layan gambar yg sempat diambil….MIL ada la beli tiga pasu bunga Orkid yg cantik2….

5 comments

Lunch @ Jemari again!

Dah lama tak lunch kat jemari ni....teringat Tomyam dia yg mmg super itu.....yg ni kueh tiew hawa dan aida punya.....tadi pi bank sempat singgah makan kat sini......
Yg ni Bihun
1 comments

Roti Sexy Mat Gebu

Ari tu kan dh cakap nak buat lg roti....Dah puas ati dah buat roti yg ini...nnt kan roti2 yg lain pulak ye.....ni n3 terdahulu......Sorry ye En mat lina letak nama tu sempena gembira dengan hasil roti nyer itu...jadi lina tambahkan Roti sexy mat gebu :) Apa pun terima kasih ye berkongsi cara membuat nyer.....walaupun tak secantik mat gebu sendiri yg buat...lina dpt tempias2 jer ni....budak baru belajar..... Mai tengok recipe nyer ye.... Bahan-Bahannya :-) 200 g tepung roti (high-protein flour) 1/2 camca teh garam 1/2 camca teh bread improver5 g gluten (mat ganti dgn 1/2 camca teh bread softerner) 40 g gula halus 6 g instant yeast30 gram telur, pukul 1 biji telur kemudian timbang 95 ml air ( Uli tepung tu letak air sedikit kalau dh jd doh jangan letak lagi nnt lembik sgt..) 30 g mentegaTelur + esen vanilla, untuk disapu Sedikit gula pasir kasar 1. Satukan semua bahan diatas kecuali mentega, ke dalam mangkuk adunan, uli hingga menjadi doh, tambah mentega, terus menguli hingga mendapat doh yang lembut, licin dan anjal. Bulat2kan, alih dalam bekas dan bungkus dengan plastik, biar 45 minit - 1 jam. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 dalam breadmaker, pilih setting untuk doh dan tekan "on", tunggu hingga siap. 2. Tabur meja kerja dengan sedikit tepung gandum, keluarkan doh dan tumbuk untuk membuang udara. Bulat kan dan canai seperti dalam gambar. Potong kepala 12 bahagian sama besar (agak2 jee). 3. Kemudian gulung satu persatu potongan tadi secara berhati2 dari luar ke dalam (dari bahagian besar ke bahagian kecik), kemas kan dan alih ke dalam loyang yang telah disapu sedikit mentega. Buat hingga siap. 4. Biar 45 minit hingga doh mengembang. Sapu dengan telur (lebihan yang 30 gram tadi) + esen vanilla pada setiap doh roti, tabur sedikit gula pasir kasar. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 minit atau hingga kuning keemasan, sejukkan atas jaringan atau boleh juga dihidangkan panas2... 7 comments

Buttermilk Pancake

Sana sini kawan2 blog terutama izan muffin tuh buat pancake...nak cuba guna buttermilk pulak ternyata mmg sgt lembut, sedap makan dengan resberry jam atau apa pun jem kesukaan anda....
Hasil yg cantik menurut sifu yatie...kena tutup dh kelihatan belubang2 then buka kan dan boleh di balikan...mmg cantik.....tak la berpanau :)
Menghasil kan 6 psc .....cukup kenyang utk sarapan pagi......
Terima kasih hana, izan.....semoga Allah membalas kebaikan kalian semua....
BUTTERMILK PANCAKE sumber: Hanamemories Bahan-bahan · 150g tepung hot pancake - jika tiada ganti dgn tpg SRF atau tpg kek + 1sk baking powder dan soda dan secubit garam (Lina guna SRF ) · 100ml buttermilk (lina tambah air sedikit lagi utk dpt batter sepatutnyer · 1 biji telur size M · 1 sudu makan gula (lina letak 2 sudu makan gula ni terpulang kpd citrasa sendiri yerk) · 1 sudu makan butter cair - optional Cara-cara · Jika menggunakan tepung hot pancake, bancuh semua sebati menggunakan whisk@spatula dan masak seperti biasa. · Jika menggunakan tepung SRF@tpg kek, blend semua sebati dan biarkan sebentar 10-15min baru masak atas kuali seperti biasa. Buttermilk Homemade: 1 cawan susu segar + 1 sudu besar cuka (LIna dh cuba mmg tak byk beza dgn buttermilk yg beli tuh dan lina guna cuka Kurma yg byk khasiat cuba google nk tahu detail ) @ 1 cawan susu segar + 1 sudu besar lemon jus @ 1 cawan susu segar + cream tartar Satukan susu dan bahan pemasam, dan peram 15 minit dalam bekas yang bertutup. Boleh digunakan.
6 comments

Nuffnang