Ni recipe nyer dan cara2 dan nak buat...Selamat memcuba!
Bahan-bahan
- 200g tepung gandum
- 1 sk baking powder
- 150g gula - hana kurangkan 110g sahaja
- 1/2 sk esen vanila
- 2 biji telur
- 100g mentega
- 100ml krim masam - Guna yogurt
- 1 sudu besar serbuk coffee bancuh dengan 1 sb air panas
- Choc chip secukupnyer - nih sy letak agak2 jer
- 50g gula perang ( saya guna gula merah Ok juga rasa nyer)
- 50g tepung gandum - ayak
- 50 butter tanpa garam sejuk - potong dadu
- 1/4 garam - jika menggunakan butter bergaram tak payah letak
- 1/2 sk serbuk cinnamon
- Untuk Crumbs - Campur gula perang, tepung, garam dan kayu manis. Kacau rata. Masukkan butter dan gentel2kan sehingga jadik serbuk crumbs. Simpan dalam esbok sehingga saat hendak dgunakan.
- Panaskan oven suhu 200. dalam mangkuk campur tepung, baking powder dan gula. Ketepikan.
- Mangkuk lain, satukan mentega, krim@yogurt, pes coffee dan esen vanila dan telur (sy masuk kan sekali telur sbb hana tak mention)Ni agak2 jer. Kacau menggunakan whisk sehingga sebati. Tip drp Hana...wah ni sgt bagus tip ni..Terima kasih banyak2 ye.
- Tuang ke dalam campuran tepung tadi dan kacau rata menggunakan senduk kayu/spatula. Tak perlu over mix. Kacau asal sebati.
- Tuang adunan ke dalam muffin cup sehingga 3/4 penuh. Taburkan crumbs dr peti sejuk tadi. Jika suka, leh taburkan choc chips atau masukkan choc chips ke dalam adunan.
- Bakar selama 25min. Keluarkan dr oven, biarkan 5 min baru keluarkan dari loyang/muffin tray.
- Letak atas redai dan hidangkan hangat dengan secawan kopi.